vad är mild ptsd?

Posttraumatisk stressstörning, eller PTSD, är ett ångestrelaterat psykiskt tillstånd som uppstår efter att en individ upplever en livshotande, traumatisk händelse. Även om läkare kan klassificera PTSD som mild, måttlig eller svår, är diagnoskriterierna för störningen densamma. Mild PTSD, som en officiell diagnos, känns inte igen av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) eller International Classification of Diseases (ICD). Mindre PTSD är snarare en subjektiv bedömning som indikerar att en person som lider av PTSD har svaga symptom jämfört med måttliga eller allvarliga fall.

Inte varje traumatisk händelse kommer att utlösa en stressstörning. På samma sätt är inte varje individ föremål för utveckling av PTSD, även om flera individer upplever samma händelse. Vissa händelser, som våldsbrott, krig, naturkatastrofer eller missbruk, är mer benägna att orsaka PTSD, även om en individ kan utveckla ett mildt fall, medan en annan utvecklar ett allvarligt fall av PTSD. Lite är känt om varför vissa individer utvecklar PTSD och andra inte, även om redan närvarande ångestsjukdomar kan bidra till svårighetsgraden av sjukdomen.

Huruvida en person diagnostiseras med svår, måttlig eller mild PTSD beror på svårighetsgraden med vilka olika symptom föreligger. För att läkare ska kunna diagnostisera PTSD måste en patient presentera symptom på markerad ångest i fyra kategorier. De fyra primära kategorierna av symtom innefattar återupplivning eller intrång, undvikande, domningar och upphetsning. Olika patienter kommer att få symptom från alla fyra kategorier i varierande grad, med vissa individer som upplever ytterligare symptom. Att uppleva ytterligare symptom, såsom hallucinationer, aggressivt beteende eller ringning i öronen, är mindre vanligt för individer med mild PTSD.

Att återuppliva händelsen är ett primärt symptom och innebär långvariga, påträngande minnen eller tankar om händelsen, inklusive mardrömmar. Med undvikande blir individer ovanligt rädda för människor, platser och saker som är förknippade med händelsen, och kommer ofta att undvika exponering för sådana utlösare. Numbing liknar undvikande, med det undantaget att individen skapar ett onormalt emotionellt avstånd från människor eller aktiviteter, oavsett om det rör sig om den traumatiska händelsen eller ej. Slutligen är upphetsning den fjärde kategorin av symtom, som typiskt framträder som hypervigilans, brist på koncentration eller sömnlösa nätter.

Typiskt, om symptom är störande för individen, men inte försvagande, klassificeras individen som mild pTSD. Försvagande depression, självmordstankar, rädsla, panikattacker, aggressiva utbrott och liknande beteenden indikerar ofta mer allvarlig PTSD. Behandling av tillståndet innefattar flera tillvägagångssätt, ofta baserat på svårighetsgraden av symtom och effekten av sådana symtom på individens förmåga att fungera. Psykoterapi och mediciner är den vanligaste behandlingssättet för mild till måttlig PTSD.