vad är myelomalaci?

Myelomalaki är ett medicinskt tillstånd där ryggmärgen blir mjuk. Det orsakas av otillräcklig blodtillförsel till ryggmärgen, antingen som en följd av blödning eller på grund av dålig cirkulation. Myelomalacia uppträder oftast som ett resultat av skada. De äldre är mest utsatta för tillståndet, på grund av minskad bentäthet, vilket leder till ökad risk för ryggmärgsskada. Idrottare har också ökad risk för ryggmärgsskada.

Förorsakad av mild till svår ryggmärgsskada, leder myelomalak till neurologiska problem, ofta relaterade till muskelrörelse. Ofta är tillståndets start långsam och subtil, vilket gör det svårt för läkare att fånga på ett tidigt stadium. Tillståndet kan till exempel helt enkelt utgöra ett högt blodtryck och kan inte diagnostiseras förrän efter det att det har blivit oåtkomligt.

Medan symtomen varierar kan de innebära förlust av motorisk funktion i nedre extremiteterna, plötslig ryckning av benen, en oförmåga att känna smärta, depression, andningssvårigheter och förlamning. Skadorna kan migrera mot hjärnan i ett tillstånd som kallas stigande syndrom. Myelomalaki kan vara dödlig om det orsakar förlamning av andningssystemet.

Detta tillstånd diagnostiseras genom en av två bildtekniker, magnetisk resonansbildnings (MRI) och myelografi. Myelografi använder ett kontrastmedium som injiceras i ryggraden för att avslöja skador i röntgenstrålar. Det är mer invasivt än en MR, men kan också upptäcka skada i vissa fall där MR inte kan. Därför används myelografi typiskt som en uppföljning till MRI när den senare misslyckas med att identifiera källan till smärta eller skada.

Tyvärr är neurologisk skada på grund av myelomalakan permanent. Det kan också förvärras, eftersom nervskador kan orsaka drabbade muskler till vart. Behandlingen är inriktad på att förebygga ytterligare skador. Möjliga behandlingar inkluderar ryggmärgsoperation och medicinering med steroider, som tjänar till att slappna av spastiska muskler, minska smärta och minska svullnad i ryggmärgen.

Stamcelleterapi kan användas för att reparera neurologiska skador som orsakas av myelomalakan i framtiden, men terapin är för närvarande experimentell och kontroversiell. De som motsätter sig stamcellsforskning gör det huvudsakligen av etiska skäl, eftersom stamceller kan klonas eller förvärvas från mänskliga foster. Ny teknik tyder på att vuxna stamceller, som kan skördas från patientens egen kropp, visar löftet vid behandling av neurologiska skador genom att tillåta ny, frisk vävnad att växa.