vad är psykopatisk narcissism?

Narcissistisk personlighetsstörning (NPD) är en form av psykisk sjukdom som anges i Diagnostisk och Statistisk Manual of Mental Disorders IV-TR (DSM IV-TR) och International Classification of Diseases. Manifest genom en brist på empati, en extrem känslighet av rättighet, och behovet att ständigt dyrkas och beundras, kallas det ofta som psykopatisk narcissism. Fallande under personlighetsstörningar har NPD också en särskilt avvikande form som ofta diskuteras som ett syndrom, givet termen malign narcissism. Det är den sjukdom som många förknippar med individer som ges märkningen psykopat eller sociopat.

Personlighetsstörningar är en kategori av psykiska tillstånd där den drabbade individen visar störande beteendemönster som uppvisar problematiska problem i det dagliga livet som fungerar på minst två av flera områden, inklusive känslomässig, kognitiv, social eller självkontroll. Med tanke på den narcissistiska personligheten, för en sann diagnos av denna sjukdom, måste minst fem manifestationer finnas närvarande, det mest framträdande symptomet är benägenheten att ha ett självständigt, grandiöst självperspektiv, inklusive en helt självabsorberad och arrogant attityd. Andra beteendemässiga egenskaper inkluderar en anmärkningsvärd tro på att han eller hon faktiskt är unik, har en föreställd speciell talang eller kvalitet. Skillnaden mellan detta och det höga självförtroendet är att en psykopatisk narcissistisk person uppvisar en överdriven, överdriven framgång, en som är en ytlig bildskärm, medan under ligger en osäker person med låg självkänsla.

Personer som anses vara psykopater eller sociopatiska lider faktiskt av ett psykiskt tillstånd som kallas antisocial personlighetsstörning (ASD), en av tre diagnoser som omfattar malignt narcissismsyndrom, en uttrycklig psykologisk sjukdom som även narcissism och paranoida personlighetsstörningar spelar en roll. Psykopatisk narcissism sträcker sig i sin svårighetsgrad, med NPD i nedre änden och dess maligna version på det yttersta. NPD har också olika nivåer av intensitet inom den och vissa teoretiker anser att subtyper av den existerar. Tänkt att vara en mer allvarlig variation på antisocial personlighetsstörning, är malignt narcissismsyndrom ofta beskrivet som ett profilerande drag hos seriemördare och andra våldsamma brottslingar.

Orsakerna till psykopatisk narcissism är inte kända för vissa. Det anses i stor utsträckning vara en myriad av områden som samverkar med tidig barndomsskada, barnuppfödning och biologiska aspekter. Psykologer har teoretiserat att allvarliga traumor under de första åren kan få barn att skapa ett sätt att hantera, utveckla en annan verklighet där de behåller kontrollen. Fysisk eller sexuell övergrepp och emotionell försumlighet, särskilt extrema fall, anses vara exempel på direkta orsaker.

Prognosen är generellt dålig för psykopatisk narcissism, särskilt NPD. För patienter med malign form kan vissa delar behandlas som paranoia och antisociala effekter. Vissa sjukdomar tenderar att existera tillsammans med personlighetsstörningar, till exempel ångest och depression, till exempel, för patienterna hjälper patienterna effektivt med medicinering och psykoterapi.