vad är sfäriska bakterier?

Sfäriska bakterier är en grupp av bakterier som kännetecknas av en sfärisk form, även om de ibland verkar sträckta eller platta på ena sidan. Denna grupp representerar en av tre morfologier där dessa organismer är strukturerade, de andra två är stavliknande bakterier och spiralbakterier. Dessa bakterier är individuellt kända som coccus, gemensamt som kocker, och som en klass coccoid. De vanligaste exemplen på sfäriska bakterier är Staphylococcus och Streptococcus, den senare kan bilda långa kedjor.

I allmänhet skiljer sig bakterier från andra levande organismer, eftersom de är encelliga och saknar mitokondrier och kloroplaster. De kan också trivas i en mängd olika miljöer, inklusive mycket extrema förhållanden. Sfäriska bakterier är emellertid unika eftersom de kan existera singulärt eller parvis, de senare kallas diplokocker. De kan också bilda kedjor av fyra (tetrakocker), grupper på åtta eller mer (sarkin), eller ordna sig i kluster (stafylokocker).

Förutom form, klassificeras bakterier enligt cellväggen. Specifikt görs åtskillnad mellan att ha ett plasmamembran eller ett plasmamembran med ett yttre membran. Strukturen bestäms genom att injicera ett jodfärg i ett test som är känt som Gram-fläcken. Bakterieceller som behåller den lila fläcken sägs vara Gram-positiva. Sfäriska bakterier tillhör denna klassificering.

Dessa bakterier kan förekomma som aeroba eller anaeroba organismer, etiketter som indikerar om syre behövs för att överleva. Eftersom de är Gram-positiva, motstår denna typ av bakterier att förstöras genom värme eller torkning. Detta beror på att de har tjockare cellväggar än andra grupper av bakterier. Tyvärr erbjuder denna aspekt vissa sorters bakteriella bakterier ett försvar från att bli attackerade och förstörda av kroppens immunförsvar.

Staphylococcus finns på huden och i slemhinnor. Medan de flesta arter av detta släkt är helt ofarliga, producerar vissa toxiner som leder till sjukdom. Matförgiftning kan till exempel skyllas på denna art. Staphylococcus aureus är kopplad till toxisk shocksyndrom, S. epidermidis till urinvägsinfektioner och meticillinresistenta Staphylococcus aureus (MRSA) är en särskilt robust art som enkelt överförs på sjukhusavdelningar. Denna typ av bakterier är också den skyldige bakom gonorré.

Streptokocker finns också på huden, liksom i munnen och tarmkanalen. De arter som hör till denna klass av sfäriska bakterier är kopplade till lunginflammation, endokardit samt meningit. Eftersom S. viridans finns i munnen är det att skylla på de flesta dentala abscesser. Dessutom infekterar S. agalactiae ungefär en tredjedel av kvinnorna i sina fertilitetsår och kan överföras till spädbarn under graviditeten.