vad är tricompartmental artrit?

Trikompartmental artrit inbegriper alla tre anatomiska facken i knäleden. Det kan orsaka betydande ledsmärta och styvhet, liksom instabilitet, det tenderar att bli vanligare hos äldre vuxna, eftersom det representerar en avancerad sjukdomsframgång. Behandlingsalternativ kan inkludera konservativa åtgärder som medicinering och fysioterapi tillsammans med kirurgi. En fullständig knäbyte kan vara nödvändig för att tillfredsställande hantera tillståndet och återställa rörligheten för patienten.

Känd som patellofemorala, laterala tibiofemorala och mediala tibiofemorala leder är facken den punkt där olika delar av knäleden möts. Dessa inkluderar lårbenet, det långa benet i låret, tillsammans med tibia, det långa benet i underbenet och patellaen, knäskålen. Knä artrit börjar vanligen i ett fack och kan över tiden sprida sig till de andra, så småningom orsaka tricompartmental artrit. Inflammation i knäet kan skada benet, påkänna ledband i knäet och orsaka kronisk smärta som kan förvärras i kallt, fuktigt väder eller under träning.

Diagnos av tillståndet kräver en noggrann fysisk undersökning av knä och medicinsk bildbehandling. I bilder är det möjligt att bestämma vilka delar av leden som är degenererade och att bedöma skadans omfattning. Denna information kan vara viktig för en behandlingsplan. Om patientens knä är klart allvarligt skadat, kan det vara tillrådligt att gå vidare med operation för att ta itu med problemet, i stället för att försöka konservativ behandling. Svag inflammation kan behandlas med mediciner, mild sträckning och andra konservativa åtgärder.

Löpande övervakning kan avgöra om patientens tricompartmental artrit svarar på behandlingen. Vissa fall kan hanteras med konservativa åtgärder, medan andra kan bli gradvis sämre. I dessa fall kan kirurgi rekommenderas, såvida det inte finns signifikanta kontraindikationer. Äldre vuxna med begränsad rörlighet på grund av andra problem kan till exempel inte vara bra kandidater för operation.

Kirurgiskt kan ett av de bästa alternativen för tricompartmental artrit vara en fullständig knäbyte. Medicinska experter rekommenderar normalt endast kirurgi när andra alternativ inte längre är lönsamma eftersom leddet är för degenererat, och att byta ut det kan vara det mest effektiva valet. I en ersättning kan en kirurg gå in i fogen, skära ut det skadade benet och implantera ett konstgjort knä. Patienten kommer att behöva spendera tid att återhämta sig, inklusive i fysisk terapi sessioner för att återuppbygga styrka och flexibilitet kring leden, men bör njuta av ökad rörlighet och komfort efter knäet är helt läkt.