vad är vilosmärta?

Ryggsmärta är en konsekvent brännande, tårande, skarp smärta eller skötande smärta i benen, tår eller fötter orsakad av ischemi – minskat blodflöde – i underbenet. Smärtan börjar eller förvärras av värme, när du ligger eller ligger i en stol. Att sitta upp, dangla fötterna eller stå kan ibland lindra symtomen.

Rostsmärta kan vara ett symptom på artärsjukdom i nedre extremiteten. Detta inträffar när blodkroppens inre beklädnad blir skadad. De skadade blodkropparna orsakar kolesterol och andra lipider att byggas upp i artärväggen, vilket gör fodret grovt och tjockare än hälsosamt arteriellt väggfoder bör vara. Härdning av artärerna på detta sätt anses medicinsk ateroskleros och resulterar i minskat blodflöde eller ischemi.

Eftersom artärerna fortsätter att tjockna, kan individen börja kramper och / eller smärta i höfterna och benen när de går. När dessa symtom uppstår kallas det för claudicering. Smärtan uppstår när man går, därför att övningen får blodflödet att öka. Artärerna är delvis eller helt blockerade, så blodflödet kan inte öka och i stället orsakar obehag.

Rostsmärta är nästa steg efter claudikation, när artärerna har skadats i den utsträckning att inte tillräckligt med blod kan nå fötterna. Personer som lider av vilusmärta måste se till att kontrollera fötterna ofta och grundligt för tecken på gangren. All kroppsvävnad är beroende av blodflödet för syre och andra näringsämnen för att hålla den levande. Om en persons fötter går tillräckligt länge utan tillräcklig näring kommer vävnaden att dö, vilket resulterar i gangren och eventuellt kräver amputation.

Ryggsmärta är vanligast bland äldre och rökning är en hög riskfaktor. Högt blodtryck, högt kolesterol och höga triglyceridnivåer kan också vara en faktor för att orsaka detta symptom. Fetma, en stillasittande livsstil, diabetes och familjehistoria av hjärtsjukdomar kan också vara faktorer som leder till viltersmärta.

Tecken på att en person kan ha minskat blodflödet till nedre extremiteterna är förtjockade tånaglar, mindre kalvsmuskler eller ett sår på fötter eller ben som är långsamma att läka eller inte läka alls. Missfärgning när dangling i benen eller mindre hårväxt på ben och fötter kan också vara ett varningsskylt. Andra symptom inkluderar svag eller frånvarande puls, domningar, stickningar eller en förkylning i benen eller fötterna.

Kirurgi kan behövas för att lindra allvarliga symptom. Progressionen av de bakomliggande orsakerna till viltersmärta kan minskas eller stoppas genom enkla livsstilsförändringar. Att sluta röka, minska blodtrycket, en hälsosam kost och motion kan vara tillräckligt för att minska symtomen. Om en person lider av diabetes och viltsmärta, måste ytterligare försiktighet tas med avseende på kost, medicinering eller annan behandlingsplan på plats.