vad är vitamin malabsorption?

När tunntarmen inte kan korrekt bearbeta vissa vitaminer och näringsämnen kallas detta tillstånd för en malabsorption av vitamin. Människor som lider av detta tillstånd kan inte absorbera viktiga vitaminer som ingår i maten, vilket kan orsaka fysisk svaghet. Detta tillstånd hindrar både vattenlösliga och fettlösliga vitaminer från att absorberas av kroppen, och det finns många olika orsaker till malabsorption.

Resultatet av malabsorption skiljer ofta från patient till patient, även om de flesta patienter upplever trötthet, viktminskning och allmänt slöhet. Det finns många olika anledningar till varför dålig absorption av vitamin kan förekomma, även om de vanligaste orsakerna är enzymbrist, ytanivåförlust, bakteriell överväxt, slemhinnor, och lymfkärlproblem.

Enzymbrist uppträder när kroppen inte har de kemikalier eller enzymer som behövs för att bearbeta vissa livsmedel. Denna typ av brist kan också vara ett direkt resultat av bröstcancerfel. När bukspottkörteln inte kan producera lämpliga enzymer, är resultatet ofta vitaminmalabsorption.

När en person har genomgått någon form av tarmoperation kan malabsorption uppstå som ett resultat av ytarealförlust. Efter avlägsnande av en del av tarmen kan kroppen kanske inte absorbera näringsämnen korrekt. Denna typ av malabsorption sker ofta efter någon form av bariatrisk kirurgi.

Bakteriell överväxt som orsakas av skador på tarmfoder kan också leda till en vitaminbrist. Många sjukdomar kan orsaka bakteriell överväxt, inklusive whipple sjukdom och irritabel tarm syndrom. Vidare kan en person som har tagit någon form av pumphämmare uppleva bakteriell överväxt.

Mukosala abnormiteter, som celiacsjukdom, kan också få kroppen att avvisa vissa vitaminer och näringsämnen. Efter skador på tarmarnas slemhinnor kan det vara svårt för en person att absorbera vitaminer ordentligt. Varje typ av slemhinneinfektion kan leda till malabsorption. Slutligen kan lymfkärlens hinder hindra kroppen från att absorbera vitaminer effektivt. När lymfkärl förstoras kan de inte längre bära viktiga näringsämnen till blodet, vilket orsakar vitaminbrist.

Det är nästan omöjligt att upptäcka vitaminmalabsorption med blotta ögat. Även om en person kan uppleva symptom på malabsorption, inklusive utmattning och viktminskning, kan endast en kvalificerad läkare diagnostisera tillståndet. När en person har diagnostiserats korrekt kan vissa behandlingar börja för att återställa nödvändiga vitaminer till kroppen. Behandlingar för malabsorption varierar mycket beroende på orsaken till bristen.