vad ska jag förvänta mig under sex efter en vasektomi?

De flesta promotorer av vasektomier hävdar att sex efter en vasektomi inte är annorlunda än kön före operationen. Idealt sett är den enda sexuella funktionen som påverkas fertilitet, ej erektioner eller sexdrivning. Kön kan ofta börja så snart som en vecka efter operationen, även om många väljer att vänta längre på grund av långvarigt obehag. På lång sikt är erfarenheten ofta helt densamma som kön före en vasektomi, men för vissa män kan det vara väldigt annorlunda och varje fall är unikt. När komplikationer uppstår kan det ta lång tid innan kön återgår till vanligt, och för vissa män är återhämtning inte möjlig.

Vanligtvis är kön före och efter en vasektomi väsentligen densamma. Vissa blåmärken och smärta kan vara närvarande omedelbart efter operationen, så det är en bra idé att avstå från samlag till dess att de direkta effekterna av operationen har gått. Ofta är kön direkt efter en vasektomi följd av ömhet, vilket kan vara mer uttalat under samlag.

I fall där det finns komplikationer, som i fall av post-vasektomi smärt syndrom, kan kön vara extremt smärtsamt. Några män tycker att symptom på denna sjukdom blir mindre allvarlig över tiden, men andra tycker att smärtan eller obehaget aldrig går helt bort. Smärta på grund av post-vasektomi smärt syndrom kan vara konstant, eller det kan vara specifikt för sexuella funktioner eller fysisk aktivitet. Om det uppstår smärta efter en vasektomi utanför läkningstiden är det en bra idé att kontakta en medicinsk professionell.

Sex efter en vasektomi kan också vara annorlunda psykologiskt, eftersom många människor känner sig fritt från bekymmer om graviditet. Med mindre stress kopplad till kön kan människor känna sig mer entusiastiska över lagen. Partners av män som har haft vasektomi ofta känner sig väckta av det åtagande som mannen har gjort till förhållandet, vilket kan leda till ett mer aktivt sexliv. Å andra sidan rapporterar vissa studier att männen kan uppleva en något minskad kön.

Det viktigaste att förstå om att ha samlag efter en vasektomi är att området behöver tid att läka. Som sådan är det väldigt viktigt att följa medicinläkarens instruktioner, även om en man känner sig redo att ha sex eller väckas. Många män vill omedelbart engagera sig i samlag för att se till att allting fortfarande fungerar, men det här är inte en bra idé. Dessutom är sterilitet inte omedelbar efter en vasektomi, så det är fortfarande viktigt med hjälp av preventivmedel i några veckor.