Vad är behandlingen för pankytopeni?

Pancytopeni är en sjukdom som orsakar en minskning av blodkroppen i kroppen. Röda och vita blodkroppar och blodplättar skapas inte i benmärg som de borde. Som ett resultat kan immunsystemet inte fungera ordentligt och syrgasnivån sjunker. Det finns flera behandlingar för denna blodcellsbrist, inklusive immunsystem-undertryckande läkemedel, blodtransfusioner och benmärg eller stamcellstransplantationer.

Orsaken är känd för att vara ett fel i cellerna i benmärgen som skapar nya blodkroppar. När detta inträffar kan nya röda och vita blodkroppar eller blodplättar inte göras. Röda blodkroppar bär viktiga näringsämnen och syre genom kroppen. Vita blodkroppar är nödvändiga för immunförsvaret för att skydda kroppen, och blodplättar är ansvariga för att koagulera blodet när skador uppstår.

En minskning av dessa viktiga blodkroppar lämnar kroppen sårbar för många tillstånd och sjukdomar. Av denna anledning är behandling av pankytopeni nödvändig. Svagt fluktuationerande blodceller och blodplättar kräver vanligtvis inte behandling eftersom det fortfarande finns en viss förmåga att skapa nya celler, även om det finns en minskning av antalet celler. Regelbunden testning hjälper till att hantera blodtal och säkerställer att om försämringen försämras kan behandlingsinsatserna ändras.

Måttliga fall av pankytopeni kräver behandling, men inte mer komplicerade behandlingar. Den vanligaste behandlingen för ett måttligt fall är en blodtransfusion. De flesta patienter har återhämtat blodtal efter en transfusion. Det finns dock vissa patienter som bara visar en tillfällig förbättring.

Svåra fall av pankytopeni kräver mer komplexa behandlingar. Benmärg och stamcellstransplantationer kan starta om cellproduktion. Dessa behandlingar utförs genom att använda benmärgen eller stamcellerna från en givare som matchar patienten. Givarmaterialet ges till patienten genom en intravenös infusion. Yngre patienter svarar väl på dessa behandlingar, men äldre patienter kan kräva hjälp av mediciner för att påbörja ny tillväxt av blodceller.

Det är viktigt att diagnostisera och behandla pancytopeni snabbt. Blödning kan vara livshotande och kontinuerlig på grund av minskningen av blodplättar som gör att blodet kan koagulera. Infektioner, även de enklaste, kan vara dödliga eftersom det inte finns tillräckligt med vita blodkroppar för att bekämpa infektionen innan det börjar gå ur kontroll. Överdriven blödning och infektioner kan leda till organs skada och jämn död om de fortsätter att inträffa utan framgångsrik behandling.