vad är lysinhydroklorid?

Lysinhydroklorid är en av de mest använda aminosyrorna i tilläggsform och har flera användbara egenskaper för att förbättra hälsan. Denna syra är speciellt bra för att hjälpa kroppen att helt absorbera kalcium samt minska symtomen på herpes simplexinfektioner. Det kan också tas för att behandla vanlig mun, sår som cancer sår och andra infektioner. I de flesta fall kan lysin tas som en del av en daglig tilläggsbehandling eller vid behov för att behandla herpesutbrott eller infektioner. Det finns inga kända biverkningar, eftersom denna aminosyra är nödvändig för friska kroppsfunktioner och produceras av kroppen också.

Den mest kända användningen av lysinhydroklorid är som en effektiv behandling för herpes simplexviruset. Detta virus manifesterar med smärtsamma sår i munnen, vanligen kallad kall sår. Man tror att lysin hjälper till att kontrollera dessa tillstånd genom att hämma styrkan hos en annan aminosyra, arginin, vilket kan bidra till utseendet av kalla sår. Lysinhydroklorid arbetar för att hämma produktionen av herpes simplexvirus genom att sakta, om inte eliminera, virusets effekter. I studier har det föreslagits att personer som tar placebos upplever dubbelt så många herpesutbrott som de som fick lysintillskott.

En annan användning för lysin är vid behandling av vanliga kanksår i munnen. Orsaken till dessa små, smärtsamma sår är fortfarande okänd, men den medicinska åsikten från början av 2000-talet är att de orsakas av någon form av virus. Denna teori återspeglar de redan kända antivirala egenskaperna hos aminosyran och dess effekter på herpesviruset.

En mindre känd användning för lysinhydroklorid är att lindra singelutbrott genom att negativt påverka det vilande kycklingpoxviruset som orsakar tillståndet. Detta virus, herpes zoster, liknar kompositionen till herpes simplexviruset och skapar smärtsamma sår som ofta uppträder på stammen hos den drabbade personen, även om de också kan förekomma på andra områden. Den som har påverkats av kycklingpoxar i det förflutna kan ha bältros, men det är mer sannolikt att påverka människor med lägre immunförsvar, som de som har diabetes eller någon annan typ av immunförsvar. Lysin används vanligtvis i kombination med antivirala läkemedel i denna situation.

För att lysintillskott ska vara effektivt måste substansen tas i rätt dosering. Under en infektion med herpes simplex eller någon annan akut virusinfektion rekommenderades det att ta 1000 mg tre gånger om dagen för bästa resultat. När sår eller virus har klarats är det en bra idé att fortsätta med lysinbehandling vid 500 mg tre gånger om dagen i ungefär en vecka.