vad är patofysiologin av lungcancer?

Patofysiologin av lungcancer är en komplicerad fråga. Gen som påverkas i patogenesen av lungcancer är proteiner som är involverade i en mängd olika processer, inklusive celltillväxt och differentiering, cellcykelprocesser och angiogenes, vilket är bildandet av nya blodkärl. Proteinerna spelar också en roll i tumörprogression, immunreglering och apoptos. Eftersom de involverade cellerna är komplexa och har ett så brett spektrum av funktioner har patofysiologin för lungcancer varit svår att bestämma exakt.

Det uppskattas att upp till 90% av alla lungcancerfall är resultatet av cigarettrökning. Lungcancer står för majoriteten av alla cancerformer över hela världen, både hos män och kvinnor. Förutom cigarettrökning bidrar andra tobaksprodukter som piptobak och cigarrer också till patofysiologin av lungcancer. Andra toxiner, som radon, arsenik och asbest verkar också spela en roll, liksom den begagnade röken. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att cirka 1,2 miljoner fall av cancer över hela världen beror på lungcancer.

Det finns också andra bidragande riskfaktorer såväl som kost, genetisk disposition och eventuell existerande kronisk obstruktiv lungsjukdom (COPD). En kost med hög fettintag har visat sig bidra till ökad risk. Omvänt har en diet hög i frukt och grönsaker varit förknippad med en minskad risk.

Lungcancer klassificeras generellt som antingen lungcancer i lungcancer (SCLC) eller icke-lungcancer (NSCLC). Icke-lungcancer lungcancer står för cirka 85% av alla lungcancer. NSCLCs är vidare indelade i tre underkategorier: adenokarcinom, stort cellkarcinom och plavocellkarcinom. Adenokarcinom är den vanligaste typen av NSCLC bland icke-rökare. SCLC är lungcancer som mest associeras med rökning, och nästan alla patienter som har SCLC har en historia av rökning.

Oberoende av klassificeringen är cancer som uppstår i lungan resultatet av normala mukosala celler som muterar till maligna cellstrukturer. Patofysiologin av lungcancer är en mycket komplex kurs, påverkad av många faktorer. Framsteg görs för att förstå detta mycket komplexa patofysiologiska system, och eftersom riskfaktorer identifieras och förebyggande åtgärder vidtas, ökar också medicinska gemenskapens kunskaper och förmåga att förebygga, diagnostisera och behandla lungcancer. När några av de processer genen och cellerna har gått igenom har erkänts, kommer terapier och tidig upptäckt att vara möjliga.