Vad är sambandet mellan sertralin och huvudvärk?

Det antidepressiva läkemedlet sertralinhydroklorid, som marknadsförs som Lustral® och Zoloft®, har skrivits sedan början av 1990-talet för kronisk depression och vissa ångestsjukdomar. Känd som en selektiv serotoninåterupptagshämmare (SSRI) har medicinen visat sig effektiv för vissa med social ångest eller tvångssyndrom. Det är dock inte utan biverkningar, eftersom detta läkemedel har varit känt för att orsaka regelbundna migrän. Sertralin och huvudvärk är ett faktum i livet för så många som en av fem som tar medicinen.

Läkare kan rekommendera receptfria läkemedel som den analgetiska acetaminofenen eller den antiinflammatoriska ibuprofenen om användningen av sertralin och huvudvärk är ansluten på något sätt. Om symtomen kvarstår kan en receptbelagd barbituratbaserad huvudvärk medicin användas för att hjälpa till. Läkaren kan också försöka använda en annan antidepressiv för att se om migränerna avtar.

Sertralin och huvudvärk är bland de allvarligare resultaten, men andra biverkningar har kopplats till att använda detta läkemedel också. Läkare ska hålla sig ajour med alla biverkningar som upplevs, särskilt kroniska migrän, hallucinationer, oförklarlig blödning, anfall, suddig syn, oregelbunden hjärtfrekvens, feber och muskelspasmer. Mindre allvarliga symptom bör också tabuleras för läkare att överväga från illamående, diarré, kräkningar, ont i halsen och letargi till aptitförlust, gastrointestinala problem, muntorrhet, domningar i bilagorna och en förändring av sexuell lust. Patienter kan också uppleva perioder med oförklarlig och riklig svettning.

Många av biverkningarna av sertralin är också tecken på att en överdosering uppträder. Om en dos, om den är relativt hög, kan en läkare sänka den något för att mäta om några förbättringar noteras. Han eller hon kan också bara fasera en patient utanför sertralinen och på en annan SSRI-medicinering.

Enligt National Institutes of Health används sertralin ibland för att behandla kronisk huvudvärk eller migrän, även om användningen kan orsaka dem hos vissa patienter. Drogen används också för att motverka vissa svårigheter med libido. Dess primära användning är emellertid med depressiva symtom såväl som vissa ångeststörningar.

Allmänheten av sertralin och huvudvärk kan indikera en allergisk reaktion på läkemedlet, som innehåller latex. Det kan också peka på en farlig interaktion med några andra mediciner, från olika antikoagulerande medel och antiinflammatoriska läkemedel till humörhissar och till och med Valium®, även känd som diazepam. Huvudvärk kan också vara ett helt orelaterat hälsoproblem. Om huvudvärk kvarstår längre än en vecka ska en läkare konsulteras.