Vad är sambandet mellan tandvård och blöjautslag?

Tänder och blötsutslag förekommer ofta samtidigt, vilket ger barn två skäl att känna sig olyckliga. Det finns emellertid en del tvist om sambandet mellan de två, till exempel om tandvård kan leda till blöjautslag eller om länken är tillfällig. Ett antal teorier försöker förklara varför de ofta observeras samtidigt, inklusive överskott av saliv, förändring i urinen och andra orsaker.

Föräldrar rapporterar en rad symptom som är förknippade med tandvård, vanligtvis strax innan eller när barnet skär tänder. Många barn får blötsutslag tillsammans med låg feber och mild diarré. Allvarlig diarré eller höga feber är inte förknippade med tandvård, så om en baby har dessa symtom, ska föräldrar ta honom eller henne till en sjukvårdspersonal.

Spädbarn börjar vanligtvis vid en tid mellan fyra och sju månader, och de fortsätter att skära tänder under de närmaste två åren. Irritabilitet och konstant tuggning är goda tecken på att en tand är på väg. Kraftig droolning förväntas, och denna drooling kan orsaka hudirritation på ansikte, nacke och bröst. Saliv kan också vara ansvarig för blöjutslag. Vissa människor har spekulerat att svalnat saliv kan lossna avföring och orsaka bett av diarré, som båda kan irritera huden och orsaka blötsutslag.

Förändringar i urin kan också vara ansvarig för blöjutslag. Under tänder kan urin bli starkare och mer alkalisk, vilket ökar irritationen. Om misstänktor eller urin misstänks kan en förälder upptäcka att frekvent blöjabyte hjälper till att lindra utslag.

Vissa människor är inte övertygade om att det finns någon koppling mellan tandvård och blöjautslag, och de föreslår att dessa villkor inte kan relateras. Barns ålderstider införs också för nya livsmedel, till exempel, och denna förändring i kost – snarare än tandvård – kan vara ansvarig för observerade blötsutslag.

Oavsett möjliga orsaker förblir behandlingarna för dessa problem densamma. Coola tvättdukar eller tänder ringar kan ge lättnad från smärtlindring och hjälpa till att påskynda processen. Tejdgeler kan också vara användbara, och föräldrar kan rådgöra med en sjukvårdspersonal för rekommendationer om användning av smärtstillande medel som infödda ibuprofen eller acetaminofen.

Det bästa försvaret mot blötsutslag är en ren, torr botten. Tid utan blöja kommer att få luften att nå huden och hjälpa till att torka ut hudutslaget. Ofta badning kommer att ge lättnad och distraktion, eftersom det kommer att hålla barnets botten rena. Krämer och salvor över disken kan vara mycket effektiva, men för bästa resultat bör de appliceras på huden som är helt torr.