vad ska jag förvänta mig av mastektomiåtervinning?

Mastektomi är det kirurgiska avlägsnandet av en eller båda brösten och i vissa fall en eller flera närliggande lymfkörtlar. Denna procedur utförs vanligen på kvinnor som har diagnostiserats med bröstcancer eller som har en mycket stor risk för att utveckla bröstcancer. Mastektomiåtervinning börjar på sjukhuset, där dina vitala tecken och sårplats kommer att övervakas. När du är hemma kommer din återhämtning att fortsätta med sårvård, mediciner, terapeutiska övningar, infektionskänsla och gott om vila. Vid hemåtervinning måste du också besöka din läkare en eller flera gånger för att få efterföljande sårvård, för att diskutera mastektomi-resultat och vid behov förbereda sig för ytterligare cancerbehandlingar eller bröstrekonstruktionskirurgi.

Din återställning av mastektomi kommer att börja omedelbart efter att du har kommit ut ur operationen. Eftersom du sannolikt kommer att få en allmänbedövning före proceduren, kommer en sjuksköterska-narkosläkare eller annan sjukvårdspersonal att se till att du återhämtar dig ordentligt från anestesen vid procedurens slut. Medicinsk personal kommer också att övervaka dina vitala tecken för att säkerställa att dina kroppssystem fungerar normalt.

I de flesta fall måste du stanna på sjukhuset en natt efter din mastektomi. Om du hade tagit bort båda brösten, tagit bort en eller flera lymfkörtlar, eller omedelbart bröstrekonstruktion, kan du behöva stanna kvar på sjukhuset under en längre period. Under din sjukhusvistelse fortsätter vårdpersonalen att övervaka dina vitala tecken. De kommer att administrera smärtstillande läkemedel efter behov, övervaka dina suturer och ditt sårdränage, och kontrollera efter tecken på infektion, och de kan vägleda dig genom övningar som kan minimera armstyvhet och obehag. I allmänhet kommer de också att utbilda dig om hur du fortsätter mastektomiåtervinningsprocessen när du har lämnat sjukhuset.

När du har släppts från sjukhuset kommer din mastektomiåtervinning att fortsätta hemma. Du kommer att behöva ta hand om ditt sår enligt din läkares instruktioner. Detta innebär ofta att du lämnar omslaget orörd och tvätter bara med en svamp tills ditt första uppföljningsbesök. Vissa mastektomier involverar placering av ett rör som hjälper vätskedränering från bröstområdet. Om du har haft rör placerad i närheten av ditt sårläge, måste du tömma dem enligt läkarens anvisningar.

Smärthantering och infektionskontroll är också viktiga delar av mastektomihushållning. Din läkare kommer sannolikt att förskriva en smärtstillande medicin som ska tas enligt anvisningarna. Det är mycket viktigt att ditt sår inte blir smittat. Därför bör du diskutera tecken på infektion hos sjukvårdspersonal innan sjukhusvistelsen slutar, och bör noggrant övervaka dig själv för dessa tecken när du är hemma.

Några terapeutiska stretchövningar kan hjälpa till att lindra smärta och obehag som vanligtvis påverkar arm, axel och rygg under mastektomiåtervinning. Dessa övningar ska demonstreras för dig före slutet av ditt sjukhusvistelse, och du ska utföra dem enligt anvisningarna. Dessutom bör du tillåta din kropp att återfå styrka genom att få gott om vila i dagarna och veckorna efter operationen.

Flera dagar efter din mastektomi, kommer du sannolikt att behöva se din läkare för ett uppföljningsbesök. Under detta besök kan din läkare ta bort din dressing, inspektera ditt sår, och ta bort söm eller avloppsslang om det behövs. Generellt kommer hon också att diskutera resultaten av din mastektomi vid denna tidpunkt. Skulle ytterligare cancerbehandlingar som kemoterapi vara tillrådlig, hjälper hon dig att förbereda. Om du inte genomgått bröstrekonstruktion vid tiden för din mastektomi, men planerar att göra det i framtiden, kan din läkare också hjälpa dig att planera för denna procedur.