vad ska jag göra om en spindelbit med svullnad?

En spindelbit med svullnad ska omedelbart tvättas med tvål och vatten innan du påbörjar ett ispaket, lyfter kroppsområdet där bitten har tagits emot och söker läkarvård så snart som möjligt, särskilt om andra ovanliga symtom börjar uppstå. Om du kan fånga spindeln är det en bra idé att döda den för att förhindra en andra bit och presentera den för doktorn så att hon eller han kan identifiera spindelns typ. Vidare medicinsk behandling för en svår spindelbit kan kräva en antiveninbehandling eller en muskelavslappning.

En spindelbit kan eller inte vara en allvarlig anledning till oro, även om den har svullnad. Vissa spindelbett är mer irriterande än de är skadliga, medan andra kan orsaka allvarlig sjukdom eller död. Skillnaden mellan dessa resultat beror på vilken typ av spindel som biter dig.

I Förenta staterna är de farligaste spindelbitarna de från en svart ände spindel eller från en brun spindel spindel. Varje insektbit är extremt giftig, smärtsam och kan leda till sjukhusvistelse. En svart ända spindelbit kan till och med resultera i döden. En spindelbit med svullnad betyder inte automatiskt att du har kommit i kontakt med en svart änka eller en brun urtag.

Oftast är en spindelbit med svullnad inte orsak till stort larm. De flesta kan behandlas helt enkelt genom att tvätta biten med tvål och vatten noggrant innan du använder ett ispaket. En icke-receptbelagd smärtstillande medicin, liksom en antihistamin är vanligtvis nog att lindra smärta och svullnad.

Om symtom som huvudvärk, feber, hudutslag, muskelsmärta, illamående eller kräkningar uppträder, kan en mer farlig spindelbit, som den som en brun örnspindel, vara ansvarig och omedelbart söka läkarvård. Symtom på en svart ändspindelbit kan också inkludera liknande allvarliga symptom, men kan vidare innehålla yrsel, ångest, förlamning, tremor, muskelsvaghet, kraftig svettning och svullnad i ögonlocken. Om en farlig spindelbit från en svart änka eller en brun spindelspindel bestäms, kommer en läkare troligen att behandla den med antivenin, vilket motverkar giftet som spindeln sprutar in.

Om du behandlar ett barn som har upplevt en svullet spindelbit, är det bäst att rengöra bettplatsen med tvål och vatten, applicera en förkylningspaket och genast söka läkarvård för att biten inte är allvarlig. Du kan också applicera ett aktuellt antibiotikum på platsen för biten för att förhindra en infektion. Att få en spindelbit med svullnad i ett barn kan få dig att panik, men det är viktigt att vara lugn och hålla barnet så lugnt som möjligt tills medicinsk behandling kan sökas.