vad är quinckes ödem?

Quinckes ödem är en form av lokaliserad svullnad i huden och subkutan vävnad orsakad av en vaskulär reaktion, där blodkärlen sväller och börjar läcka vätska i närliggande vävnader. Detta fenomen uppfattas allmänt runt ansiktet och halsen och kan också förekomma runt könsorganen och i andra delar av kroppen. Behandling är beroende av orsaken, och det finns flera saker som kan leda till ett utbrott av Quinckes ödem. Det är absolut nödvändigt att tillhandahålla behandling, eftersom ibland svullnaden kan orsaka luftvägsobstruktion.

Vissa människor utvecklar Quinckes ödem som svar på allergier eller som en reaktion på medicineringen, i vilket fall det kan åtföljas av utveckling av nässelfeber, såväl som berättande svullnad. Patienter kan också uppleva detta medicinska tillstånd som ett resultat av ärftliga egenskaper som predisponerar dem för vaskulära reaktioner. Svullnaden kan ta minuter till timmar för att utvecklas och kan åtföljas av smärta, ömhet, obehag och en känsla av fullhet och tryck.

I Quinckes ödem kan de läckande blodkärlen orsaka frisättning av stora volymer vätska i vävnaderna där reaktionen sker. Huden kan se puffig och kan känna sig varm eller rödaktig. Om ödem uppträder i eller runt halsen kan symtom som svår andningssvårigheter, väsande andning och stridor utvecklas. I de fall där luftvägen blir nedsmutsad av svullnaden behöver patienten omedelbar medicinsk behandling för att undvika andningsstopp.

En snabb fysisk undersökning kan låta en läkare diagnostisera en patient med Quinckes ödem. En patienthistoria kommer att tas för att lära sig mer om orsakerna så att läkaren kan ge en lämplig behandling, eftersom behandlingsalternativen är varierbara. Om ingen känd orsak lätt kan identifieras och patienten är i nöd kan intubation rekommenderas för att hålla luftväggen öppen och patienten får förses med steroidmedikamenter för att sätta ner svullnaden så snabbt som möjligt medan test utförs för att undersöka patientens villkor försiktigt.

Människor med en historia av Quinckes ödem eller individer som är utsatta för det på grund av genetiska tillstånd kan kanske överväga att notera detta på ett medicinskt alert-kort. Att ha denna information i en krissituation kan hjälpa vårdgivare när det gäller att fatta beslut om behandling för patienter som kanske inte kan kommunicera. Att varna vänner, kollegor och familj till de tidiga tecknen på nöd och berätta för dem hur man svarar på nödsituationer kommer också att göra det möjligt för människor att få den hjälp de behöver så snabbt som möjligt.