Vad är sambandet mellan ryggont och illamående?

När ryggsmärta händer med illamående, är det vanligtvis ett tecken på att något trycker mot både rygg och mage eller att något är fel med nervsynapserna som går upp och ner i ryggraden. Ryggraden, som förankrar ryggen, rymmer många av de viktigaste delarna av centrala nervsystemet. Skador kan påverka hur hjärnan behandlar och tolkar de flesta aspekterna av det dagliga livet, vilket ofta kan leda till både smärta och kvast. Orgelsvullnad och inflammation kan också vara roten till anslutningen. Mellanrummet mellan ländrygg och mage är relativt liten hos de flesta människor, och när sakerna går fel kan man trycka på båda ställena. Detta beror vanligtvis på sjukdom, infektion eller skada, men kan också hända på grund av stress, olika cancerformer, eller hos kvinnor, graviditet och menstruationssmärta. Ett antal olika medicinska tillstånd kan orsaka dessa symtom tillsammans, och personer som har långvarig smärta eller som inte kan ta reda på vad som orsakar deras obehag bör normalt söka hjälp av en kvalificerad sjukvårdspersonal.

Skador på ryggraden är en av de mest allvarliga sambanden mellan ryggont och illamående. Hernierade skivor inträffar när en av skivorna eller “plattorna” som utgör den staplade ryggraden böjer ut och trycker mot nervrotar. Detta tenderar att vara mycket smärtsamt, och när smärtan är mycket akut kan en person känna sig sjuk eller orolig som en bieffekt. Annan ryggsmärta, oavsett om den drabbade muskler eller skadade ryggkotor, kan leda till liknande effekter, i själva verket bryter ryggen, vanligen på grund av fall eller traumatisk olycka, kommer att göra detsamma i de flesta fall.

Anslutningen är dock inte alltid baserad på ren smärta. När ryggskador skadar mer än bara ben, muskler och ledband och i själva verket avbryter eller vrider nerver kan illamående vara ett utlöst svar från hjärnan. Nerver är i grunden information vägar för signaler och känslor som går från hjärnan till varje del av kroppen, och nästan alla passerar genom ryggraden vid någon tidpunkt. En ryggskada som äventyrar en nerv som är kopplad till magen eller, vanligare, hjärnans centrumregleringsbalans, kan en person känna både ryggsmärta från skadorna och illamående från nervsignalen misfires.

En annan vanlig samband har att göra med organs inflammation eller svullnad, vilket kan sätta press på både mage och nacke. Interna skador och vävnadskador är några av de främsta orsakerna, men onormala tillväxter kan också orsaka att organen flyttar, sväller och trycker mot varandra. Cancer faller i denna kategori, men är inte den enda möjligheten, gallstones, godartade tumörer och vattenfyllda cyster kan också vara skyldiga och är alla lätt behandlingsbara. Ingen är normalt, och de flesta medicinska experter rekommenderar att man får hjälp för smärta i samband med illamående som inte går iväg själv, som åtföljs av feber eller ömhet eller det verkar bli värre när tiden går.

Ibland är inre svullnad resultatet av extrem stress eller ångest. Människor har studerat sambandet mellan känslomässigt välbefinnande och fysisk hälsa under en tid, och även om det finns många okända är de flesta experter överens om att extrem mental stress faktiskt kan leda till fysisk belastning. En person behöver vanligtvis känna stress eller oroa länge innan fysiska förhållanden börjar dyka upp, men mycket beror på personen. Orgelsvullnad, magssår och inflammation i blodkärl kan alla bidra till ökat tryck i bukregionen, vilket i många fall leder till ryggont och illamående.

Ett antal infektioner kan också vara ansvariga, särskilt ryggmärgsinflammation. Meningit är ett potentiellt allvarligt tillstånd med inflammation och erosion av cellmembran som omger ryggraden. Det kan orsakas av virus eller bakterier, och smärta och illamående är vanligtvis bara två av många mer oroliga symtom som feber, kräkningar och desorientering. Ett antal infektioner kan också påverka de inre organen – blindtarmsbetennande är ett mycket vanligt exempel – men dessa tenderar också att vara mycket allvarliga och bör omedelbart åtgärdas för att förhindra allvarliga och sjukdomar eller till och med döden.

Kvinnor klagar ofta på illamående tillsammans med ryggsmärta medan de menstruerar, troligen på grund av intensiv livmoderhalsbekramning. När kvinnliga reproduktionsorgan svullnar och kontraherar, lägger de på de omgivande områdena och smärta strålar ofta utåt till nedre delen av ryggen. Samma sak händer under graviditeten och förvärras ofta av det tryck som den växande barnen lägger på magen, tyngdökningen kan också påverka ryggen när kvinnan kämpar för att omfördela sitt balanscentrum.

Det finns inget universellt sätt att behandla ryggsmärta som inträffar vid sidan av illamående eftersom det inte finns någon enda orsak, men många tycker att man använder heta kuddar, dricker mycket vätska och får tillräcklig vila kan hjälpa till att lugna symptomen. Smärta som inte går bort eller som verkar bli värre kan dock indikera ett allvarligare problem, och medicinska experter rekommenderar normalt att människor får en professionell utvärdering i dessa fall. Läkare kan ofta ta hjälp med antiinflammatoriska läkemedel, kirurgi eller mer invasiva korrigerande förfaranden krävs ibland om situationen är allvarlig.