vad är magnesiumoxid?

Magnesiumoxid är en typ av kosttillskott som oftast ordineras av läkare för låga magnesiumnivåer i kroppen. Magnesiumoxid kan också användas som en antacida eller som en stark laxerande rätt före operationen. Även om det är tillgängligt utan recept, bör en läkare konsulteras innan du tar detta tillägg.

Magnesium är viktigt för kroppen eftersom det hjälper till att upprätthålla hälsan hos muskler och nerver. Låga magnesiumnivåer kan helt enkelt orsakas av en dålig diet, men alkoholism och många diuretika kommer också att beröva kroppen av magnesium. Att äta mat som är hög i magnesium, som gröna grönsaker, avokado, bananer och nötter, är ett bra sätt att öka magnesiumhalterna i kroppen utan att ta kosttillskott.

Magnesiumoxid kommer oftast i tablett eller kapselform, men kan ibland hittas i flytande form också. Det ska tas med ett glas vatten och aldrig i tom mage. Kapslarna ska inte brytas upp, tuggas eller krossas, utan slugas i stället helt. Om en dos saknas, ska en dubbel dos aldrig tas. Detta tillskott bör förvaras vid rumstemperatur och ur fukt.

En person som har njursjukdom, vissa allergier eller är gravid ska normalt inte ta detta tillskott. Vid användning som laxermedel bör magnesiumoxid generellt inte tas längre än en vecka. Vid användning som antacida ska det tas inte längre än två veckor.

Magnesiumoxid kan hämma den fulla effekten av vissa läkemedel, såsom tetracyklin, när läkemedlen tas ihop. För att förhindra detta bör magnesiumoxid tas två till tre timmar före eller efter andra läkemedel. Detta tillägg bör inte tas med vissa antacida eftersom interaktionen mellan drogerna kan orsaka allvarliga biverkningar.

Biverkningar av magnesiumoxid inkluderar klåda, eventuellt med utslag eller ont, trötthet, både fysiskt och mentalt, yrsel och illamående och humörsvängningar. Biverkningar varierar från mild till seriös, men de flesta som tar tillägget utvecklas inte eller störs inte av biverkningar. Om en person utvecklar biverkningar, ska han eller hon konsultera en sjukvårdspersonal.

Det är möjligt att överdosera magnesiumoxid. Överdosering orsakar hjärtat sakta och blodtrycket sänks. Personen kan känna sig dåsig eller illamående till uppkastningspunkten. Medicinsk uppmärksamhet bör sökas omedelbart om en överdos är misstänkt.