vad är prostatodyni?

Prostatodyni avser kronisk inflammation i prostata och omgivande områden hos män. Det är ett vanligt tillstånd som skiljer sig från andra typer av prostata problem eftersom det inte generellt orsakas av en bakteriell infektion. En individ med prostatodyni kommer sannolikt att uppleva betydande lokal smärta samt svårigheter att urinera. Det finns ingen direkt botemedel mot tillståndet, men läkare kan försöka behandla de bakomliggande orsakerna och hjälpa patienter att hantera sina symptom med specialiserade läkemedel. Kirurgi utförs endast när andra behandlingsåtgärder misslyckas med att ge lättnad.

Prostatakörteln, som producerar viktiga seminalvätskor, är en vanlig plats för hälsoproblem hos äldre män. Prostatodyni påverkar oftast män över 50 år, men yngre individer är också föremål för tillståndet. Orsakerna förstås inte väl av läkare, men experter har upptäckt att nervstörningar, virus, strukturella deformiteter och tidigare bakterieinfektioner kan leda till prostatodyni. Forskning tyder också på att långvarig fysiologisk och psykisk stress kan spela roller i prostatainflammation.

Prostatodyni orsakar normalt kronisk smärta i området mellan anus och könsorgan. En individ kan också ha ömhet i skrotan, ovanför benbenet och i nedre delen av ryggen. Smärta tenderar att förvärras vid urinering, ejakulering eller avföring. En person kan finna sig urinering svagt och oftare än normalt. Vänster obehandlad, denna sjukdom kan leda till erektil dysfunktion, konstant trötthet och en oförmåga att njuta av vardagliga aktiviteter.

Det är viktigt för en man som upplever några tecken på prostataproblem att omedelbart besöka sin läkare. En läkare kan genomföra en fysisk undersökning av könsorganen och prostata och fråga patienten frågor om hans symtom. Om prostata verkar vara svullet och ömt, samlar läkaren urin och blodprover för noggrann laboratorieanalys. Prov som innehåller onormalt höga nivåer av vita blodkroppar och inget spår av bakterier är tillförlitliga indikatorer. Ytterligare test, såsom en vävnadsbiopsi, kan utföras för att utesluta möjligheten till prostatacancer.

När en diagnos har gjorts kan läkaren överväga många behandlingsalternativ. En patient med milda symtom kan helt enkelt behöva ta överklagande antiinflammatoriska läkemedel och avföringsmjukmedel för att lindra symtomen. Ett allvarligare fall kan vanligtvis lösas med en specialiserad medicin som kallas en alfa-adrenerge blockerare, vilket hjälper till att minska inflammationen och slappna av musklerna som omger prostatakörteln. Om symtomen kvarstår kan läkaren överväga operation för att avlägsna del eller hela prostata. En hälsosam diet, känslomässig rådgivning och frekventa medicinska kontroller kan hjälpa män att klara sitt tillstånd och lära sig att upprätthålla normal livsstil.