Vad är skillnaden mellan fluoxetin och citalopram?

Fluoxetin och citalopram är båda läkemedel som används för att behandla depression, tillsammans med vissa andra psykiska störningar. De klassificeras båda som selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), en klass av läkemedel som ökar serotoninhalterna i hjärnan. Serotonin är en kemikalie som produceras i hjärnan som påverkar humör, och att öka dess nivåer kan bidra till att minska depressiva symtom.

Trots deras kemiska likheter har dessa läkemedel flera viktiga skillnader som påverkar när och hur de används. Studier har visat att båda läkemedlen är ungefär lika effektiva i sin förmåga att behandla depression. Citalopram börjar dock lindra depressionssymptom något snabbare.

En annan viktig skillnad mellan fluoxetin och citalopram hänför sig till vilka störningar de används för att behandla andra än depression. Fluoxetin kombineras ibland med ett annat läkemedel, olanzapin, för att behandla bipolär sjukdom, men citalopram används vanligtvis inte för detta ändamål. Några av de unika störningarna som citalopram kan användas för att behandla är kroppsdysmorfisk störning, ångest, smärta som kommer från nerverna och ibland för tidig utlösning.

Både fluoxetin och citalopram är olika i sina kemiska strukturer och svarar annorlunda mot proteiner i hjärnan. Polyglykoprotein (Pgp) är ett transportprotein som används för att avlägsna föreningar från hjärnan. Detta protein kan flytta citalopram ur hjärnan hos vissa individer, vilket gör detta ämne mindre effektivt för vissa människor. Pgp påverkar inte fluoxetin, vilket tyder på att denna medicin fortfarande skulle vara till hjälp även hos personer med denna alternativa form av Pgp.

Biverkningar av fluoxetin och citalopram är ganska vanliga för alla SSRI-preparat och inkluderar illamående, matsmältningsbesvär och huvudvärk. Det finns några små skillnader i dessa biverkningar baserade på små kemiska skillnader mellan läkemedel. Citalopram kan påverka nivåerna av dopamin, en neurotransmittorkemikalie som är involverad i humör och belöningsfunktioner. Denna effekt, som fluoxetin inte har, betyder att citalopram ibland kan orsaka att patienter har brist på känslor eller blir mindre benägna att öppet visa känslor.

Fluoxetin och citalopram skiljer sig åt i halveringstiden, eller den tid det tar för kroppen att bearbeta hälften av ett läkemedel efter det att det tagits. Halveringstiden för fluoxetin är ungefär fyra till sex dagar när den tas dagligen, men citaloprams halveringstid är bara 36 timmar. Detta kan påverka hur läkare tar bort patienterna av dessa läkemedel, eftersom abrupt stoppande av SSRI-behandling kan leda till obehagliga och farliga biverkningar. En patient som vill sluta att ta citalopram kan bytas från medicinen till fluoxetin av en läkare först, eftersom den senare halveringstiden för den senare läkemedlet möjliggör en gradvis avsmalning med färre biverkningar.