vad är tå parestesi?

Tåparestesi är ett tillstånd som allmänt kallas stift och nålar, även om det kan sträcka sig till fullständig nummenhet eller till och med bränning som uppträder i en eller flera tår på foten. Detta tillstånd uppstår när en nerv som tjänar den delen av kroppen är komprimerad av någon anledning, vilket leder till obehag. Tåparestesi stannar vanligtvis bara några minuter, men det kan ta flera minuter eller till och med en timme eller mer. Om tillståndet kvarstår eller blir kroniskt, bör personen som lider av tillståndet se en läkare omedelbart, eftersom det kan vara en indikation på en allvarligare problem.

När en nerv komprimeras eller funktionen hos den nerven förändras av någon anledning, kan en mängd olika förhållanden resultera. Nerverna går genom hela kroppen, och om nerven som tjänar foten blir komprimerad eller på annat sätt skadad kan tåparestesi resultera. Tånan kan bli död, eller det kan tippa med pinnen och nålarna. I allmänhet, när nerven inte längre är komprimerad, upphör stickningen och tånen fungerar normalt. Om emellertid denna stickning inte går bort kan nerven ha skadats allvarligt och uppmärksamhet från en läkare kan vara i ordning.

I mindre vanliga fall kan en benfraktur leda till tåparestesi, det brutna benet kommer i huvudsak att lämna sin normala position och komprimera nerven som tjänar tån. Denna kompression kan leda till tillståndet, och lösningen för sådan kompression är att adressera frakturen direkt. I de flesta fall kommer detta att bota tillståndet, om inte mer allvarlig neurologisk skada har gjorts. Andra förhållanden som kan leda till tåparestesi kan också vara allvarligare, t.ex. diabetes kan börja förändra neurologisk funktion, vilket uppträder som parestesi i tån eller andra delar av kroppen.

Andra villkor kan orsaka detta tillstånd, och medan vissa är ganska allvarliga, andra är ganska godartade och behöver inte läkarvård. Ibland när vikten placeras på foten i en udda vinkel under en längre tidsperiod kan en del eller hela foten bli numb eller bli tinglig. En sådan situation kan uppstå om en person sitter på egen fot eller somnar i en underlig position. Stickningen och domningar kommer i allmänhet att upphöra när trycket släppts från fotbenet, även om stickningen kan förbli i flera minuter efteråt.