vad är brachialartären?

Brachialartären är en artär som levererar blod till arm och hand. Denna ytliga artär används vanligen för att ta blodtryck och pulsmätningar, eftersom det är bekvämt tillgängligt för vårdgivare. Dess ytliga position kan göra det sårbart för skador och skador, som till exempel när någon bryter humerus, vilket kan potentiellt orsaka trauma mot brachialartären. Bekymmer om trauma till denna artär ledande vårdgivare att vara mycket försiktig när man bedömer patienter som kan ha risk för sådant trauma.

Brachialartärens anatomi varierar något från person till person, men som regel går det från axeln till armbågen. Den härstammar i axillärartären och vänder sig till brachialartären hos teres större muskel. När artären träffar armbågens antecubital fossa, bifurcates den i ulnar och radiala artärer. Denna bifurcation kan förekomma över eller under armbågen hos vissa människor.

Liksom andra artärer i kroppen, ger brachialartären en tillförsel av nyoxiderat blod till cellerna. Cellerna använder syre och olika näringsämnen i blodet, med motsvarande vener som bär blod som har blivit uttömda av syre upp till hjärtat så att det kan skjutas genom lungorna för en ny nyttolast av syre. Ett antal problem kan påverka blodcirkulationen, inklusive ocklusioner av större artär, såsom brachialartären, försvagning av blodkärlets väggar eller blodproppar.

Brachialpuls kan tas av en vårdgivare som vill få en snabb läsning på patientens puls för att bedöma hans eller hennes tillstånd. I blodtrycksmätningar placeras blodtrycksmanschetten på överarmen, med stetoskopet placerat på brachialartären för att ge vårdgivaren möjlighet att läsa. Hos vissa patienter kan denna artär vara utmanande att hitta eftersom den rör sig lite och artäranatomin kan vara lite variabel.

När som helst trauma uppstår i överarmen, kan det sätta brachialartären i fara. Detta inkluderar frakturer i armen, krossskador, punkterings sår och djupa skärningar. Profus blödning kan vara ett tecken på att artären har blivit skadad och att patienten kräver omedelbar medicinsk ingrepp, även om skadan verkar vara tillräckligt låg för att hantera hemma.