Vad är kopplingen mellan nattsvett och hiv?

Nattsvett och HIV-symtom tenderar att förekomma oftare hos personer som har viruset plus en sekundär infektion, såsom tuberkulos eller Pneumocystis jirovecii lunginflammation (PCP). Andra ofta associerade symtom på HIV kan också bero på en underliggande infektion eller sjukdom. En person kanske inte upplever nattsvett eller andra relaterade symtom i flera år efter en första HIV-infektion, men de flesta med viruset upplever dem någon gång under infektionen.

Förvärvat immunbristsyndrom (AIDS) orsakas av humant immunbristvirus (HIV). Detta virus attackerar immunsystemet, försämrar det på allvar och placerar den infekterade personen med stor risk att utveckla en sekundär opportunistisk infektion. Sådana infektioner kan inte utgöra ett allvarligt hot mot annars friska individer, men dessa infektioner kan bli livshotande för en individ med viruset.

Innan en person börjar utveckla symtom på en sjukdom, kan han inte ana att han är infekterad med viruset. Detta beror på att hiv kan ligga vilande i en persons kropp i så många som 10 år efter en ursprunglig infektion. Vanligtvis börjar en enskild person uppleva nattsvett och andra symtom, en annan infektion har invaderat kroppen.

Medan alla sjukdomar och virusinfektioner är farliga för en person med hiv, har tuberkulos blivit en av de allvarligaste. Symptomen på denna bakterieinfektion inkluderar feber, hosta, trötthet och oavsiktlig viktminskning. Personer med hosta som orsakas av denna sjukdom, hostar ofta mycket slem och kan till och med även producera blod. Nattsvett är ett klassiskt symptom på denna sjukdom, och det finns en hög grad av tuberkulosinfektioner bland individer med hiv.

Pneumocystis lunginflammation är av stor oro för personer med HIV-infektion. Denna typ av lunginflammation är faktiskt ganska vanlig, men det orsakar vanligtvis inte stora komplikationer hos friska individer. Hos HIV-infekterade personer är PCP emellertid en av de mest livshotande infektionerna de kan möta. Dess symtom innefattar oavsiktlig viktminskning, torr hosta, andningssvårigheter, nattsvett och HIV-symtom som diarré, tunga fläckar och svullna lymfkörtlar.

Nattsvett och HIV-symtom uppstår inte nödvändigtvis under de tidiga faserna av infektionen. Vissa patienter kan leva i flera år utan några tecken i samband med viruset eller med någon annan sekundär infektion. För de flesta människor som nyligen smittats av HIV kommer emellertid influensaliknande symptom att börja yta strax efter att de smittats.