vad är lungödem?

Lungödem är ackumulering av vätska i lungorna. Det kan orsakas av många olika faktorer, och är potentiellt farligt om det inte behandlas snabbt. Trots den fara som det uppstår, som för andningsfel och efterföljande död, är prognosen vanligtvis bra när behandlingen påbörjas tidigt. De flesta orsakerna till denna sjukdom är relaterade till någon form av hjärtproblem, vilket gör att vätskeborttagning genom normal blodcirkulation är omöjlig eller som ett resultat av lungtrauma. Den exakta behandlingen för varje fall beror på orsaken, och kommer också att inriktas på att eliminera den bakomliggande orsaken.

Andningssvårigheter är ett av de vanligaste symptomen på lungödem. Detta symptom kan manifestera sig på olika sätt. Vissa känner det plötsligt och fullständigt oförmöget att andas i mitten av natten, och andra känner andan när de ligger platt. Fortfarande andra upplever det hela tiden, tillsammans med en ihärdig hosta som kan ge blod eller slem som är rosa från närvaron av röda blodkroppar. Överdriven svettning och ångest upplevs också ofta av de med tillståndet.

Det är vanligtvis uppenbart att akut medicinsk vård behövs för detta tillstånd när det händer. Om behandling inte är tillgänglig eller inte efterfrågas, går kroppen i ett tillstånd av hypoxi. Enkelt sagt betyder det att kroppen inte kan få tillräckligt med syre och kan börja stänga av sina större system. När detta inträffar kan koma snabbt följa.

De första behandlingsstadierna för detta tillstånd innefattar administrering av syre, och ibland läkemedel. En eller flera av flera läkemedel kan användas, inklusive opioider för att lindra andfåddhet och aspirin för att tona blodet, vilket gör det enklare för blodet att leverera syre genom små kärl. Blodtrycksmedicinering kan också ges om högt eller lågt blodtryck var en bidragande faktor.

Normalt är hjärtsjukdomar till roten till detta tillstånd, utom i fall som höghöjd lungödem (HAPE). Detta sker när en bergsklättrare stiger relativt snabbt till en hög höjd. Syre är vanligtvis den bästa behandlingen på plats, men räddning kan behövas i de mest allvarliga fallen. I avlägsna områden där omedelbar räddning inte är ett alternativ har vissa tekniker utvecklats för att behandla HAPE. Dessa inkluderar att placera den drabbade personen i en lufttät hyperbarisk väska, som trycksätts för att efterlikna en lägre höjd.