vad är neem olja?

Neem olja är en naturlig olja extraherad från Azadirachta indica växter. Trots sin skarpa lukt har denna olja många användningsområden. Det finns i schampon, lotion och tvål, speciellt för lugnande hud. Även om det inte är lämpligt för matlagning, spelar mycket utspädd neemolja en roll i många traditionella läkemedel, särskilt för hudproblem. Många bönder använder också denna olja som en naturlig selektiv bekämpningsmedel, och dess förmåga att avvisa buggar gör den till en vanlig ingrediens i naturliga anti-lukt och myggformler.

All neem olja är gjord av olivliknande frukter och frön från Neem-trädet. Högkvalitativa oljor tillverkas genom att krossa växtdelarna, medan lägre kvalitet görs genom att använda lösningsmedel för att extrahera oljan. Alla delar av ett neem-träd är användbara – till exempel kan bladen också inkluderas i ett bad för att underlätta hudförhållandena – men i allmänhet kan produkter som använder en del av ett neem-träd inte ersättas med produkter som använder andra delar. T ex kan tandkräm endast göras med bark eller löv-extrakt från ett neem-träd, inte oljan. Detta beror på att intag av ren neemolja eller mycket utspädd olja kan vara giftigt, men är i allmänhet säkert för extern användning så länge det används som använt.

Det finns neem-baserade produkter för både människor och djur. Många använder neem oljeshampoo för att avvisa löss och lindra hårbotten klåda och inflammation. Det är antibakteriellt och antiseptiskt, och kommer också att motverka svampar och parasiter, så det används också i tvål och lotioner för att lugna och skydda huden. Dessa egenskaper gör neemolja också en viktig del av många traditionella läkemedel, särskilt för hudförhållanden som eksem, ringorm, skabb och idrottsfot. Det masseras också i artritiska leder för att lindra smärta och i hårbotten för att behandla mjäll.

Neem olja är ganska populär som en naturlig bekämpningsmedel, eftersom den inte starkt påverkar människor, däggdjur eller fördelaktiga buggar men kan hålla bort skadedjur vita flugor, bladlusar, kvalster och weevils. Det kan också stärka grödor mot rost, scab, mögel och rost. Bekämpningsmedel som tillverkas med denna olja fungerar som “kontakt” insektsmedel, vilket innebär att de gör plantor smaka bitter så att skadedjur inte kommer att äta dem. Azadirachtin, en kemikalie i oljan, avbryter också insektsövergångar mellan olika stadier av metamorfos, som växer från larver till poppar och förhindrar att insekter utvecklar en härdad exoskelett. När kemikalien absorberas genom grödans rötter, fungerar den som en “systemisk insekticid”, vilket innebär att grödor inte behöver ständigt sprutas igen.

Den största fördelen med att använda neemolja är att det inte skadar fördelaktiga insekter. Fjärilar, daggmaskar och bin hjälper alla växter att pollinera eller absorbera näringsämnen. Lacewings äter insekter som försöker mata på grödorna. Dessa buggar har ingen negativ reaktion på Neem-bekämpningsmedel eller azadirachtin.