vad är sambandet mellan sköldkörteln och menstruationen?

Sköldkörteln är en körtel i nacken som skapar hormoner som är ansvariga för att metabolismen fungerar normalt. Förbindelsen mellan sköldkörteln och menstruationen varierar beroende på om en kvinnas sköldkörtel fungerar normalt, arbetar för mycket eller inte arbetar tillräckligt hårt. Om sköldkörteln fungerar som den ska, kommer det troligtvis inte att ha någon effekt på en kvinnas menstruationscykel alls. En överaktiv sköldkörtel, även känd som “hyperaktiv” eller en underaktiv sköldkörtel, kallad “hypoaktiv”, kan både leda till onormala menstruationscykler, liksom andra problem.

När en persons sköldkörtel är överaktiv, kallas den hypertyreoidism. Som ett resultat av detta tillstånd kan en kvinnas sköldkörtel producera mer hormoner än hennes kroppsbehov. Tjejer som har överaktiv sköldkörtel och menstruationsproblem kan inte få sin period förrän de är 15 år gamla. Kvinnor som upplever detta problem kommer normalt att ha mycket oregelbundna och mycket lätta perioder.

När man hänvisar till sköldkörteln och menstruationen innebär en alltför stor mängd sköldkörtelhormoner ofta att en kvinna kan utveckla amenorré eller oligomenorré. Problemet med amenorré hänvisar till den fullständiga frånvaron av en menstruationscykel hos en kvinna. Det finns två olika typer av amenorré, den första kallas primär amenorré, där en kvinna aldrig har utvecklat en period, och den andra är sekundär amenorré, där en kvinnas menstruationscykel börjar men sedan upphör att förekomma. Oligomenorré, å andra sidan, är tillståndet i sällsynta perioder, diagnostiserad när en kvinna bara har sex till åtta perioder under ett helt år.

Ett annat problem som uppstår på grund av sambandet mellan sköldkörteln och menstruationen är hypotyroidism. I detta tillstånd producerar sköldkörteln inte tillräckligt med de hormoner som kroppen behöver, så metabolism blir mycket långsammare. Många unga tjejer som har detta problem börjar sina perioder före tio års ålder. Detta tillstånd kan leda till symtom som viktökning, trötthet, depression och humörsvängningar och leder ofta till stora perioder och perioder som uppträder mycket oftare än normalt.

Kvinnor som lider av en underaktiv sköldkörtel och menstruationsproblem utvecklar ibland ett problem som kallas menorragi. Med detta problem kan en kvinnas perioder bli mycket tyngre och förekomma under längre perioder. Ett annat problem som kan uppstå är dysmenorré, vilket orsakar extremt smärtsamma perioder. Denna fråga kan orsaka mycket dåliga kramp och smärta i kvinnans armar, ben, rygg och huvud. Problem kan också uppstå med människans tarmar på grund av dysmenorré, vilket orsakar oregelbundna tarmrörelser.