vad är siberian ginseng?

Sibirisk ginseng, även känd som santa rot eller rot av livet, är en spenig, woody buske med en morotliknande rot, i familjen Araliaceae. Det är infödd i Östasien, Kina, Japan och Ryssland. Det kallas ibland eleuthero sibirisk ginseng och bör inte förväxlas med kinesisk eller amerikansk (panax) ginseng. Även om de delar liknande egenskaper, hör varje till ett annat släkt.

Denna typ av ginseng växer i barrskogsbogar som underväxt eller i tjocktar. Örten är tolerant för många olika typer av jordar, från sandig lamm till tung lera. Den kan växa i full sol till delvis nyans, men kommer inte att frodas i djup nyans.

Ett nyligen tillägg till västerländsk naturmedicin, sibirisk ginseng liknar den bättre kända kinesiska ginseng. De två örterna har olika kemiska komponenter, men deras effekter är likartade. Den sibiriska sorten är en adaptogen, antioxidant, antiinflammatorisk och immuntonik. Forskning tyder på att det kan lindra symptomen på hypotalamisk-hypofys-adrenal axel (HPA) utarmning, såsom ömma muskler, binjursutmattning och mörka ögoncirklar.

Ytterligare studier genomförda av ryska och koreanska forskare har avslöjat många andra läkningskvaliteter av örten. Ökad uthållighet, förbättrat minne, förbättrad immunfunktion och förbättrad kognitiv och fysisk prestanda är några av de rapporterade hälsofördelarna från denna typ av ginseng. Det har använts framgångsrikt vid behandling av angina, huvudvärk, sömnlöshet, dålig aptit och benmärgsundertryckning orsakad av kemoterapi.

Urten används främst för immunbrist, eftersom den innehåller triterpenoid-saponiner eller adaptogener, vilket ökar motståndet mot känslomässig, kemisk och fysisk stress. Dessa saponiner är inte samma typ som finns i panax ginseng, vilket gör denna ginseng unik användbar inom örtmedicin. Det innehåller också många viktiga näringsämnen, inklusive natrium, magnesium, järn, kalcium, kalium och vitaminerna A, B3, B12, C och E.

Sibirisk ginseng har också blivit ett populärt hemmedel för ett försvagat immunförsvar. En tonic görs genom att kombinera två uns honung med en uns av denna ginseng, 40 droppar vintergrön olja och en kopp varmt vatten kan tas fritt för att stärka immuniteten. Te och kapslar gjorda med örten används ofta också.

Även om de är generellt säkra, bör personer med högt blodtryck, hjärt- eller cirkulationssjukdomar eller hypoglykemi konsultera en kvalificerad läkare innan de tar denna typ av ginseng. Det kan minska behovet av receptbelagda läkemedel som tagits under dessa förhållanden, vilket gör dagens dosnivåer osäkra. Det kan också förbättra effektiviteten av mycin-klass antibiotika.