vad är steg fyra hjärncancer?

Steg fyra hjärncancer anses vara den mest allvarliga och slutstadiet av denna typ av cancer. Med detta stadium har tumören som startade i hjärnan blivit metastatisk, sprider sig till andra organ och kroppsdelar. Tyvärr är stadium fyra hjärncancer i stor utsträckning oanvändbar och är så småningom dödlig. Behandlingsalternativ som kemoterapi eller strålbehandling kan bidra till att minska smärta och kan ibland förlänga patientens liv under några månader. Den tvååriga överlevnadsfrekvensen för de som diagnostiserats med steg fyra hjärncancer är extremt låg.

Symtom på stadium fyra hjärncancer kan variera beroende på hjärnans område som drabbats av sjukdomen. Några vanliga symptom är huvudvärk, anfall, illamående, kräkningar och viktminskning. Muskelsvaghet, trötthet och förlust av samordning är också vanliga vid detta stadium av sjukdomen. Vissa patienter kan uppleva hallucinationer eller uppleva märkbara beteendeförändringar. Visuella förändringar, eller till och med blindhet, kan inträffa, beroende på den del av hjärnan som påverkas av tumören.

Kirurgi kan vara till hjälp i vissa fall av stadium fyra hjärncancer, även om resultaten är oförutsägbara. Kirurgisk ingrepp är utformad för att avlägsna så mycket av tumören som möjligt i ett försök att minska symtomen och kanske sakta sjuka progressionen. Denna typ av behandling är inte ett botemedel eftersom cancercellerna har migrerat till andra delar av kroppen. Kirurgi kan kunna ge patienten bättre livskvalitet och kan hjälpa till att förlänga livet i några ytterligare veckor eller månader.

Kemoterapi är en av de standardbehandlingar som används i steg fyra hjärncancer. Starka läkemedel innehållande kemikalier som är utformade för att förstöra cancerceller och sakta sjukdomsprogressionen ges antingen som en oral medicin eller genom ett rör som kallas en IV som sätts in i en ven. Håravfall, illamående och kräkningar förekommer ofta under kemoterapi. Ytterligare mediciner kan vanligtvis ges för att hjälpa till att bekämpa svåra anfall av illamående.

Strålbehandling är en annan typ av behandling som är standard för steg fyra hjärncancer. Denna typ av terapi innebär användning av höga halter av strålning i ett försök att döda cancerceller. Biverkningar av strålterapi liknar ofta de som rapporterats under kemoterapi. Dessa två behandlingsalternativ används ofta tillsammans, särskilt i avancerade cancerformer. Eventuella frågor eller oro över stadium fyra hjärncancer eller de mest lämpliga behandlingsalternativen för en enskild situation bör diskuteras med en läkare eller annan medicinsk professionell.