vad är tyst gerd?

De som har tyst GERD har inte de typiska symtomen på gastroesofageal refluxsjukdom (GERD). I stället för att uppleva den normala halsbränna som är förknippad med detta tillstånd, har personer med tyst GERD andra symtom som de inte känner igen som en del av surt återflöde. Av denna anledning kan sådana personer behöva delta i flera tester innan de får diagnosen GERD.

Varje person skapar en viss mängd saltsyra. Denna typ av syra hjälper en person att smälta mat i magen, och när allt i kroppen är normalt stannar den i magen eller reser neråt, där den späds och smälts. Med GERD går saltsyran upp i nedre matstrupen och orsakar halsbränna. Ibland kommer syran till och med in i munnen, vilket ofta lämnar en sur smak.

Med tyst återflöde känns ingen halsbränna som syran kommer upp i matstrupen. I stället upplevs symtom som heshet, ont i halsen och andningssvårigheter. Syran som kommer upp i munnen kan äta bort i emaljen på människans tänder, vilket gör dem svaga, missfärgade och ibland orsakar dem att falla ut. De som har astma och tyst GERD kan tycka att deras astmasymtom blir värre eftersom syran har irriterat sina halsar och gjort det svårt att andas.

Många av symtomen på tyst GERD är inte typiska för sura refluxsjukdomar, så människor som har dem inser inte att det är GERD som de upplever. Människor med tyst GERD kan upptäcka att de ofta har sinusproblem efter att ha gjort något som kräver böjning. I själva verket tillåter böjning att klorvätskan lättare kommer upp i matstrupen. På grund av matstrupen i närheten av det, försvarar näsan sig genom att skapa slem, vilket ofta leder till en käpp eller rinnande näsa.

På grund av det faktum att ingen halsbränna upplevs, kommer en läkare sannolikt att utföra ett par test för att diagnostisera en person med GERD. Han kan övervaka pH-nivån i en persons matstrupe, eller han kan placera en person på en protonpumpshämmare, vilket sänker mängden syra i magen. En läkare kan också göra en endoskopi, eller ha en röntgen som görs efter att en person har slukat lite barium. Dessa typer av test hjälper vanligtvis att diagnostisera tyst GERD.

Behandling är vanligen densamma för tyst GERD som för vanlig GERD. Antacida och H2-blockerare kan tas över disk eller kan ordineras av en läkare. En protonpumpshämmare, som kan ha använts för tyst GERD-testning, kan fortsätta att bidra till att minska mängden syra som kommer upp i en persons matstrupe.