vad är vänster ventrikulär atrofi?

Vänster ventrikelatrofi (LAT) är en minskning av hjärtatets vänstra kammare, kammaren i hjärtat som ansvarar för att pumpa färskt oxygenat blod till resten av kroppen. Personer med detta tillstånd kan uppleva ett antal hälsokomplikationer, och det finns behandlingar tillgängliga för att arrestera eller reversera atrofien. En kardiolog måste vanligtvis övervaka vården av en patient med vänster ventrikelatrofi, inklusive regelbundna uppföljningar för att se hur bra en patient svarar på behandlingen.

Hjärtat är en muskel, och som andra muskler kan det uppstå atrofi på grund av faktorer som sjukdom eller brist på användning. Patienter med vissa kroniska sjukdomar kan vara i riskzonen för LAT, som kan människor ligga i sängen. Mindre aktiva patienter använder inte sina hjärtan lika mycket, och muskeln kan börja växa svag. Ryggmärgsskador och förlamning är associerade med vänster ventrikulär atrofi, liksom rymdflöde.

Minskningen i ventrikelens storlek tvingar den återstående muskeln att arbeta hårdare. Det kan vara mindre effektivt, och patienter kan börja märka cirkulationssymptom som bluing av fingrar och tår eftersom de inte får tillräckligt med syre. Droppen i oxygenerat blod kan också skada organ som hjärnan, som är beroende av en stadig mängd syre för cellulära funktioner. Patienter kan uppleva trötthet, yrsel och svårigheter att delta i fysiska aktiviteter på grund av deras försvagade hjärtan.

Det är också vanligt att se hjärtarytmi med vänster ventrikulär atrofi. En läkare kan läsa ett elektrokardiogram för att bestämma arten och källan till arytmi. Medicinsk bildbehandling för att visualisera hjärtat kan också vara användbar och kan ge viktig information om hur mycket muskeln har gått bort på grund av sjukdom eller brist på användning. Om det är tillgängligt kommer en läkare att titta på äldre skanningar och åtgärder av hjärtfunktion för att identifiera tecken på förändringar, med hjälp av dessa skanningar som utgångspunkt för patientens hjärthälsa.

Behandling för vänster ventrikelatrofi involverar vanligtvis hjärtutövning för att få hjärtat att arbeta och återuppbygga muskeln. Det kan kräva att man arbetar med en fysioterapeut för att utarbeta en säker och bekväm träningsplan för patienten. För personer med betydande rörelsehinder är det viktigt att balansera patientens säkerhet med behovet av att utöva hjärtat. Astronauter behöver vanligtvis följa strikta riktlinjer för fysisk kondition både på marken och under uppdrag för att skydda sina kroppar mot atrofi och andra komplikationer i en viktlös miljö.