vad är vernix?

Vernix, som också kallas vernix caseosa, är en vaxartad beläggning som utvecklas på fosterskinnet och börjar omkring den 20: e veckan av graviditeten. Nivån på den här vaxartade beläggningen minskar under graviditeten, med barn med full längd som vanligtvis har mycket liten vernix, medan för tidiga spädbarn kan ha ett tjockare lager av denna vita vaxartade substans. Många tar bort vernix strax efter födseln medan de torkar barnet och badar det medan andra förespråkar att lämna den på plats.

Detta ämne består huvudsakligen av talg, som utsöndras från körtlar i fostret. Det antas att skydda det utvecklande fostret från fostervätskan och fungera som en fuktkräm för att förhindra skador på huden. Den som har tillbringat lång tid i ett bad eller i poolen har noterat vad som kan hända med huden när den utsätts för långvarig fukt. Det här ämnet verkar också ha antibakteriella egenskaper som kan minska smittsamheten för infektion, varför vissa föräldrar föredrar att lämna den på plats för att ge extra skydd direkt efter födseln. De fuktgivande egenskaperna hos beläggningen kan också bidra till att förhindra torkning och sprickbildning av spädbarns hud.

Vernix kan vara vaxartat till ostlikt i konsistens, och det är typiskt vit, även om det kan vara strejkat med födelsevätskor som får det att missfärga. Olika barn kan födas med olika mängder av detta ämne på sina kroppar, och större eller mindre nivåer är ingen anledning till oro. Människor tvättar vanligtvis de nyfödda rena eftersom de är oroade över renlighet, och för att de vill undvika att smita födelsevätskor på kläder och filtar.

Föräldrar är ibland oförberedda för vernix, och det kan överraska dem. Andra saker som kan överraska nya föräldrar är deformation av ansiktsfunktionerna, orsakad av passage genom skeden, och utseendet på blåmärken på barnets kropp. Alla dessa saker kommer naturligtvis att lösa sig inom några timmar eller dagar efter födseln, även om de kan vara lite alarmerande för dem som aldrig tidigare sett ett nyfött barn.

För föräldrar som väljer att lämna beläggningen på sikt kommer den att absorberas i huden, eller det kommer att torka och flakas över tiden. Föräldrar kan också bestämma sig för att lätt massera substansen i huden, vilket ger barnet lite hudkontakt och bevarar de fuktgivande egenskaperna hos vernixen. Ingen skada kommer dock att göras för ett spädbarn genom att tvätta eller torka bort substansen.