vad är warfarinresistens?

Warfarinresistens uppstår när patienter behöver ovanligt höga doser av läkemedlet för att uppnå önskad terapeutisk internationell normaliserad förhållande (INR) -läsning. De flesta individer som tar detta läkemedel upplever inte detta tillstånd och kommer att ha regelbundna INR-mätningar efter initieringsperioden. Underlåtenhet att ta medicinen enligt anvisningarna identifieras ofta som warfarinresistens, även om detta är felaktigt. Andra gånger uppstår villkoret legitimt på grund av dieter som är extremt höga i vitamin K, läkemedel som minskar warfarins effekt eller malabsorption av läkemedlet. Flera studier har också identifierat en gen som, när den försämras, stör hur väl det här anti-koagulationsmedlet fungerar.

Även om warfarindosen varierar kraftigt bland individer, kommer det föreskrivna antalet för de flesta patienter att falla inom ett förväntat område. Typiskt är detta under 10-15 mg (mg) per dag, och många patienter tar mycket mindre för att nå en terapeutisk INR. Ibland är resistens definierat som att man måste ta mer än 20 mg dagligen av läkemedlet för att uppnå önskad INR. Alternativt kan termen vara mer löst definierad som att behöva ta doser som långt överstiger det normala intervallet för patienter.

De flesta läkare anser att den vanligaste orsaken till warfarinresistens är psykologisk eller socialt motstånd. Med andra ord är det misslyckandet att ta medicinen enligt anvisningarna. När instruktioner om hur man använder drogen inte följs, når INR förutsägbart inte ett terapeutiskt intervall och dosen ökar vanligtvis. Detta innebär en fara om patienten plötsligt blir behandlingssammanhängande efter stora ökningar av medicinen eftersom han kanske börjar ta mer warfarin än det är säkert.

Verkligt motstånd beror på andra faktorer. Till exempel hämmar läkemedlet K-vitamin för att sänka blodkoaguleringen, men människor kan ha ett rimligt och konsekvent intag av livsmedel som lövgröna grönsaker som innehåller den. Om en diet bara består av stora mängder K-vitamin, kan warfarin inte kunna fungera tillräckligt. Extrema dieter, som en all-spenatdiet, är sannolikt att utgöra denna fara.

Dessutom sänker många läkemedel styrkan och effekten av warfarin. Det är viktigt att observera att många som kräver detta anti-koagulationsläkemedel kan ha många andra recept för relaterade tillstånd. Att hitta en kombination av medicin som inte orsakar warfarinresistens kan vara utmanande.

Andra reaktioner som påverkar patientens resistens mot warfarin uppträder i mag-tarmkanalen eller är baserade på fel i en specifik gen. Om tillstånd som kolit stör absorptionen, kan en patient behöva mycket höga warfarindoser för att nå den terapeutiska INR. Studier har också upptäckt att defekta gener i vitamin K-epoxidreduktas-multiproteinkomplexet (VKOR) kan resultera i resistens, vilket gör det svårt eller omöjligt att på ett tillräckligt sätt sänka K-vitaminhalterna.

Warfarinresistens är ett problem eftersom det kan öka den tid det tar patienter att nå en medicinskt rekommenderad INR som minskar sannolikheten för blodproppsbildning. Vidare är det inte alltid säkert att använda stora mängder av läkemedlet. En av lösningarna på problemet är att förskriva warfarin med en annan antikoagulant som aspirin. Detta kan eliminera behovet av att förskriva warfarin i mycket höga doser, och det kan minska riskerna för kvarvarande i ett subterapeutiskt INR-intervall.