vad är cephalisk fas? (med bild)

Den cephaliska fasen är den första av tre faser i samband med magsekretioner i matsmältningssystemet. Det är den punkt där hjärnan skickar en signal via vagusnerven till magen, vilket utlöser produktionen av magsaft. Specifikt börjar denna fas med synen, lukten eller smaken av mat och slutar när den första biten svalts. När mat är svalnat och går in i matsmältningssystemet tar mag- och tarmfaserna över.

I många avseenden liknar den cephaliska fasen att uppvärma en gasförbränningsmotor. De flesta gasförbränningsmotorer kräver någon typ av olja för att underlätta invändig rörelse. En tändningsnyckel eller brytare signalerar oljan för att börja cirkulera i motorn via en elektrisk ledning. Denna fas är liknande genom att sinnena fungerar som nyckeln, vagusnerven tjänar som den elektriska ledningen och peptiska och magsyra fungerar som oljan.

Förväntan är nyckeln till cephalisk fas. Cephalic, per definition, hänför sig till huvudet, eller i fallet med matsmältning, i synnerhet hjärnan. Att se, luktas eller prova mat stimulerar hjärnan när det gäller mat. Omedelbart efter hunger eller första ätmeddelanden måste hjärnan överföra den informationen till magen för att börja producera sura enzymer för att förbereda digestionen. Magsymptom och liknande magsekretioner är kritiska för matsmältningsprocessen, eftersom de bryter ner mat till användbara proteiner, sockerarter och andra komponenter.

Utan cephalic-scenen skulle magen inte kunna producera de nödvändiga matsmältningsenzymerna förrän när maten hade nått magen. Även om detta inte skulle förbjuda matsmältning, skulle det faktiskt sakta ner processen väsentligt. Distribution av magen som orsakas av mat under magsfasen skulle vara den enda matsmältningssignalen som kroppen skulle få, vilket skulle minska produktionen av magsaften med så mycket som 50 procent. Korrekt matsmältning kräver specifika kemikalier, som frisätts med rätt intervall, för att ge kroppen den mest effektiva metoden för näringsupptagning.

Annat än en effektivare matsmältningsprocess har denna fas en enorm inverkan på efterföljande matsmältningsfaser. Under magsfasen kontrollerar gastrin och histamin pH-värdet i magehalten. Brist på en cephalisk fas skulle få konsekvenser som skulle negativt påverka de befintliga pH-nivåerna vid början av magsfasen. Frånvaro av initiala peptidsyror eller en droppe i initialnivåer under denna fas kan orsaka en ökning eller minskning av pH-nivån under magsfasen, vilket resulterar i dålig matsmältning och en mindre effektiv tarmfas.