vad är den vanliga gallgången?

Den gemensamma gallkanalen (CBD) är en viktig del av mag-tarmkanalen som ansvarar för att gallret transporteras från levern och gallblåsan ner till duodenum, den första delen av tunntarmen. Kanalen betecknar en rörliknande struktur som kommer från ett organ i kroppen, som normalt bär fluider. Från levern sammanfogar två leverkanaler för att bilda en gemensam leverkanal, och från gallblåsan kommer den cystiska kanalen. Vid korsningen där den gemensamma leverkanalen och den cystiska kanalen sammanfogas är början på den gemensamma gallkanalen. Denna gallgång är längre i längd och större i diameter jämfört med de andra kanalerna.

Slutet på den gemensamma gallkanalen förenas av bukspottskörteln från bukspottkörteln innan de öppnas in i duodenum. Det finns en ringliknande muskel som kallas Oddi sfinkter runt slutet av CBD. Det verkar för att reglera flödet av gall och bukspottskörteljuice i duodenum och förhindrar flödet av duodenalt innehåll tillbaka in i kanalen.

Gallen bildas i levern och är väsentlig vid fettförtäring och för att transportera avfallsprodukter från levern och utsöndras ut ur kroppen. Några av gallren är lagrad i gallblåsan som släpps ut för avbrott av fett, vanligtvis efter att ha ätit. Från levern och gallblåsan går gallan ner till den gemensamma gallkanalen för att rinna in i tolvfingertarmen, där fettmassning kan äga rum. Avfall som transporteras av gallan skickas också till duodenum, som utsöndras ut ur kroppen genom avföring. Det är närvaro av galla som gör färgen på avföring brun.

Sten från gallblåsan kan gå ner till CBD i ett tillstånd som kallas choledocholithiasis, och kan orsaka obstruktion om de inte kan passera genom Oddi sfinkter. När obstruktionen fortskrider, blir kanalen utvidgad. Symtom på CBD-obstruktion inkluderar gulsot eller gulnande av hud och ögon, smärta i högra buken, illamående och kräkningar. En ultraljud utförs vanligtvis för att utvärdera området för närvaron av stenar. Riskfaktorer för gallstenbildning innefattar fetma, genetisk predisposition och en kost som är hög i fett.

Som en obstruktion orsakar gall att stagnera kan bakterier kontaminera området och föröka sig, och ibland kan de nå blodbanan. Om detta inträffar kan det vara livshotande. Behandling för CBD-obstruktion innefattar vanligtvis kirurgi eller endoskopisk retrograd kolangiopancreatogram (ERCP) för avlägsnande av stenar. Administrering av antibiotika görs ofta om infektion har satt sig in.