vad är genitofemoral nerv?

Den genitofemorala nerven är en nerv som uppstår från lumbar plexus, en grupp av nerver som har sitt ursprung i ryggraden. Känns även som genito-femoral nerv, splittrar denna nerv i två sektioner som innervar de övre inre låret och könsorganen. Skada på denna nerv kan ibland uppkomma som en komplikation av operation eller trauma, och det kan också skadas av degenerativa sjukdomar som angriper nervsystemet.

Den här nerven härstammar i det första och andra näsbenet, som passerar över psoas-huvudet innan de splittras i två grenar som infärmer olika områden. En gren, lårbenet, leder till lårbenet i den övre innerlåret. Genitalföreningen inträder könsområdet, som man kan tycka om från namnet.

Ett problem som kan uppstå med genitofemoral nerv är infångning. Genitofemoral nervinfångning händer som en komplikation av operation i de flesta fall. När patienten vaknar upplever han eller hon förlust av känsla som orsakas av nervkramning. Detta tillstånd måste ofta behandlas med kirurgi för att frigöra nerven från infångningen och återställa känslan för patienten. Nerven kan också skadas eller till och med avskiljas i operation och som ett resultat av trauma, vilket orsakar förlust av känsla eller problem som stagande smärta eller stickningar orsakad av missförstörningar av nerven.

Genitofemoral neuropati uppträder när nerven är skadad, vilket orsakar smärta och andra obehagliga eller oväntade känslor i bäckenområdet. Detta kan inträffa efter trauma eller operation, eller när nerven skadas av tillstånd som diabetes som skadar nervsystemet. Skadorna är kanske inte reversibla och olika tekniker kan användas för att hantera oväntade känslor och smärta för att hålla patienten bekvämare. En neurolog måste undersöka patienten för att bekräfta genitofemoral nervbeteende och för att bestämma omfattningen av skadan.

Ett alternativ för smärtlindring i denna region är ett genitofemoral nervblock, där narkosmedel injiceras i nerven så att den inte kan bära känslor. Nervblock utförs vanligen av anestesiologer, eftersom de har den utbildning som krävs för att placera anestesimedlet och för att bekräfta att det är på rätt plats. Andra alternativ kan vara elektrisk stimulering och orala smärtstillande medel. Smärtbehandlingsteknik kan utvecklas av en neurolog och patient tillsammans på grundval av nivån av smärta och vilka metoder som verkar vara mest effektiva.