vad är muskelmetabolism?

Muskelmetabolism är en allmän term som används för att beskriva de komplexa biokemiska reaktionerna som är inblandade i muskelfunktion och utveckling. Kroppen tar in näringsämnen för att ge energi, som måste brytas ned av olika kroppssystem för att replikera celler, ta bort avfall, bekämpa infektioner och utföra andra processer som behövs för livet. När det gäller muskler måste olika aminosyror, kolhydrater och lipider antingen brytas ner för att användas som energi eller tillverkas av muskelcellerna för att bygga en sund muskelmassa. Sammantaget kallas dessa processer muskelmetabolism.

Människor har tre olika typer av muskelsystem: hjärt-, slät- och skelettmuskler. Var och en av dessa muskelsystem har ett annat syfte och har därför lite olika krav på funktion och utveckling. Diskussioner om muskelmetabolism refererar dock oftast till skelettmuskelsystemet. Skelettmusklerna är knutna till benen och är ansvariga för rörelse. Att bygga skelettmuskelmassa kallas muskelanabolism, medan förlusten av muskelmassa är känd som muskelkatabolism.

För att mer noggrant förstå de processer som är involverade i muskelmetabolism är det först nödvändigt att förstå de allmänna principerna för metabolism. Kort sagt, när en individ tar in mat använder kroppen en sekvens av enzymer för att bryta ner maten i olika kemiska komponenter och skickar dem längs metabola vägar. Dessa metaboliska vägar liknar vägar, vilket ger råa kemiska komponenter till varje kroppssystem för vidare bearbetning. När varje system tar emot dessa råa kemikalier väljer den vissa molekyler att använda som energi, medan andra molekyler används för att skapa nya kemikalier eller nya celler. Katabolism avser att bryta ner molekyler för att frigöra energi, medan anabolism avser att använda molekyler som byggstenar.

Alla muskler, inklusive skelett-, hjärt- och glatta muskler, använder någon form av muskelmetabolism för att frigöra energi, bilda nya muskelceller och ta bort avfall eller toxiner. För skelettmuskler varierar den specifika processen och de biokemiska ämnen som används i varje process. Vilka kemikalier används och vilka åtgärder som ingår är baserade på typen av muskelfibrer och huruvida muskelmassan ökar eller minskar.

Ökande skelettmuskelmassa, till exempel, kräver tillsättning av mer muskelceller för att tjockna varje fiber eller utveckla mer muskelfibrer. Genomförandet innebär att de enskilda muskelcellerna, genom fysisk aktivitet och olika biokemiska reaktioner, minskar myostatin och ökar cytokinet, de hormoner som är ansvariga för att reglera muskelväxten. Dessutom används aminosyror, kolhydrater och lipider för energi och som byggstenar för att producera mer muskelceller. Alternativt, om myostatin ökar, minskar cytokinet eller om det inte finns tillräckligt med kolhydrater, aminosyror eller lipider fungerar muskelmetabolismen i omvänd eller tunn form eller minskar antalet muskelfibrer.