vad är pyelonefrit?

Pyelonefrit är infektion av njurorsakerna genom uppåtgående spridning av urinvägsinfektion. Om det är svårt, kan pyelonefrit också kallas urosepsi. Infektionen leder till inflammation i njuren eller nephritis. Det behandlas genom antibiotika och behandling av bakomliggande orsaker.

De viktigaste symptomen på pyelonefrit är smärtsam urinering och smärta i buken och nedre delen av ryggen, där njurarna ligger. En läkare kan trycka tillbaka över njurarna för att kontrollera om patienten känner smärta, ett tecken på njureinfektion. Andra symtom kan inkludera feber, skakningar, huvudvärk, illamående, kräkningar och delirium.

Pyelonefritis diagnostiseras av urinkultur och, om nödvändigt, blodkultur. Som ett preliminärt test kan en läkare kontrollera en patients urin för nitrit och leukocyter eller vita blodkroppar, eftersom dessa kan indikera infektion. Om detta test är positivt utförs vanligtvis en fullständig urinkultur. Röntgenstrålar är nödvändiga för att diagnostisera njurstenar, vilket kan vara ansvarig för infektionen. Vid återkommande pyelonefrit kan en ultraljud utföras för att kontrollera efter polycystiska njurar eller vesicoureteral reflux, i vilken urin strömmar från blåsan tillbaka i urinledaren som leder till njurarna.

De flesta fall av pyelonefrit orsakas av tarmbakterier som går in i urinröret. Villkoren är mer benägna att påverka de med några medicinska problem som inbegriper urinvägarna eller njurarna, inklusive njurstenar, vesikoureteral reflux, kateterisering, prostata sjukdom och graviditet. Diabetes och immunförsvar ökar också risken för att utveckla pyelonefrit. Familjhistoria av urinvägsinfektioner, många eller nya sexpartners och användning av spermicider är också riskfaktorer.

Det är mycket viktigt att söka behandling så snart du märker symptomen på en urinvägsinfektion för att förhindra pyelonefrit. Om du upplever smärtsam eller frekvent urinering, tillsammans med en känsla av tryck och smärta i skönhetsområdet, kontakta genast läkare. Blod eller pus i urinen kan vara tecken på ett allvarligare tillstånd. En urinvägsinfektion som inte har utvecklats till njurarna kan typiskt avklaras enkelt med en behandling med orala antibiotika.

Pyelonefrit behandlas med antibiotika, vanligtvis intravenöst såvida inte fallet är mildt. Om en patient presenterar ett ökat antal vita blodkroppar och hög feber, kan han eller hon bli sjukhus och få intravenösa vätskor för hydratisering tillsammans med antibiotika. Patienter som lider av återkommande pyelonefrit behandlas för den bakomliggande orsaken, om det kan bestämmas. Ökat vätskeintag tillsammans med tranbär och blåbärsaft eller tillskott och probiotika kan bidra till att förhindra urinvägsinfektioner.