vad är sårläkning?

Sårläkning hänvisar till den naturliga processen som kroppen tar för att reparera skadad vävnad. Detta kan inkludera läkning av skrapor, punkteringsår eller sår som orsakas av en annan organism, som i fallet med en spindelbit. De flesta mindre skador kan effektivt läktas av kroppen själv, men vissa mer allvarliga sår kan behöva hjälp av stygn eller annan förebyggande åtgärd.

Läkemedelsprocessen är komplex, men det är inte möjligt att se vad som händer från utsidan. När ett sår först inträffar börjar kroppen att dra åt blodkärlen runt skadan. Detta bidrar till att begränsa blodflödet så att överflödig blödning inte uppstår. Med de flesta små sår är det inget problem, men stora sår kan fortfarande blöda ut eftersom kroppen inte kan fästa kärlen tillräckligt snabbt för att förhindra blodförlust. Ytterligare nödsituationer, som att binda en tyg runt området för att skära av blodflödet till området, kan behövas.

När blodflödet är saktat, bildar blodplättar runt sårets öppning och binder samman för att bilda en koagulering. Ytterligare ämnen går ihop med blodproppen för att hålla det från att skiftas eller lossna. Detta täcker såret för att förhindra ytterligare blödning och förhindra att främmande ämnen kommer in i såret.

Nästa steg i sårläkning hjälper till att förhindra att såret blir infekterat. Hos människor kan en antibakteriell lösning läggas till för att hjälpa till i denna process, men kroppen har också naturliga mekanismer för att förhindra infektion. Eftersom såret nu är skottat och stängt, öppnas blodkärlen för att tillåta att fler röda och vita blodkroppar kommer in i området. Vita blodkroppar verkar sedan för att hitta och döda eventuella bakterier som kan ha gått in i såret.

Slutligen innebär sårläkning återuppbyggnaden av vävnad och hud. Hud från varje sida av såret under skottet sträcker sig så småningom utåt för att möta i sårets mitt. Detta resulterar ibland i en synlig ärr, beroende på hur svår såret var. Vävnaden som täcker såret blir starkare över tiden, och så småningom kommer scab-vävnaden att falla av eller reabsorbera in i kroppen.

Vissa fall kan kräva ytterligare hjälp vid sårläkning. Mycket allvarliga skador, som ett stiftsår som går djupt in i kroppen, kan kräva medicinsk hjälp för att förhindra infektion, stäng såret och förhindra blödning. Förutom kroppens naturliga läkningsprocess kan antibiotika, stygn och blodkoagulationsmedicin behöva administreras.