Vad är skillnaden mellan det somatiska nervsystemet och det autonoma nervsystemet?

Det finns en primär skillnad mellan det somatiska nervsystemet och det autonoma nervsystemet. Det somatiska nervsystemet innefattar alla funktioner i kroppen som görs frivilligt, som att flytta ett ben eller ett finger. Det autonoma nervsystemet inkluderar alla kroppsfunktioner som görs ofrivilligt, som andning eller blinkande.

Kroppens nervsystem är uppdelat i det perifera nervsystemet och i centrala nervsystemet. Centralnervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen tillsammans med kraniala nerver. Det perifera nervsystemet består av alla neurala vägar som löper genom hela kroppen. Både de somatiska och autonoma nervsystemet är en del av det perifera nervsystemet, vilket innebär att de innefattar nervsystemet som inte innefattar hjärnan eller ryggmärgen.

Det somatiska nervsystemet är ansvarigt för alla frivilliga handlingar via nervimpulser kopplade från det perifera nervsystemet till kroppens muskler, som i enlighet med viljan hos de flesta människor. Det är också ansvaret för inmatningen av sinnena. När man smakar eller berör någonting, kontrollerar de somatiska nerverna informationen som vidarebefordras till hjärnan för tolkning.

Det autonoma nervsystemet kontrollerar ofrivilliga handlingar i kroppen, som hjärtfrekvens och svettning. Inom detta system finns två grenar: det parasympatiska nervsystemet och det sympatiska nervsystemet. Det parasympatiska nervsystemet kontrollerar kroppens funktioner när det ligger i vila, inklusive salivation, matsmältning och sexuell upphetsning. Det sympatiska nervsystemet reglerar “kamp eller flyg” handlingar som är de ofrivilliga handlingar som uppträder under stressperioder eller när kroppen inte är i vila.

Det finns en annan kategori av det autonoma nervsystemet som kallas det enteriska systemet, som ingår i det parasympatiska nervsystemet. Detta system kontrollerar alla aspekter av matsmältningen, från matstrupen till tjocktarmen. Det är en del av det autonoma nervsystemet eftersom det är ansvarigt för de ofrivilliga verkningarna av matsmältningen.

Det finns två olika typer av neuroner inom det somatiska nervsystemet och autonoma nervsystemet som bär signaler till och från hjärnan. För det första sänder sensoriska neuroner nervimpulser till hjärnan och ryggmärgen, och motor neuroner skickar nervimpulser ifrån hjärnan och ryggmärgen. Sensoriska neuroner kallas afferenta neuroner och motor neuroner kallas efferenta neuroner.