vad är medullary cord?

Medullary cord är en tät struktur i lymfkörteln, och den består av lymfatisk vävnad. Dessa sladdar finns i lymfkörtens medulla, som ligger i mitten av noden. De fungerar genom att producera antikroppar som strömmar ut ur lymfkörteln via lymfvätskan. Dessa sladdar innehåller också många makrofager, vilka rengör lymfvätskan innan den lämnar noden.

Medullary cord vävnad utgör det mesta av en lymfkörtel medulla. Kablarna är åtskilda av medulära bihålor, vilka är utrymmen genom vilka lymfvätskor strömmar. Barriären mellan snoddarna och bihålorna är emellertid inte fast, så leder lederna i bihålorna för att interagera med lymfvätskan som strömmar genom dem. Medan lymfatisk vätska kommer i kontakt med medulärledningen, kommer cellerna i sladden att sätta in antikroppar och avlägsna skadliga material. Vätskan kommer sedan att strömma ut ur lymfkörden för att bekämpa antigener som finns i resten av kroppen.

De flesta celler som finns i en medullary cord är antingen plasmaceller, B-celler eller makrofager. Plasmaceller är vita blodkroppar som producerar stora mängder av generaliserade antikroppar, och B-celler är en typ av lymfocyt som producerar antikroppar mot ett specifikt antigen. Makrofager fungerar som ett filter för lymfvätska genom att identifiera och avlägsna partikelformigt material som finns i vätskan.

De medulära ledningarna är en del av lymfoidsystemet, som fäller utpartiklar och bekämpar infektion i hela kroppen. När kroppen möter en infektion sker immunsvaret huvudsakligen inom lymfkörteln. Strukturer inom lymfkörteln ackumulerar överskott av lymfatisk vätska och blir svullna, vilket gör att hela körteln verkar förstorad.

Infektioner som typiskt orsakar förstorade lymfkörtlar inkluderar abscesser, öroninfektioner, tonsillit, hudinfektioner och förkylningar. Tuberkulos, mononukleos, gingivit, munsår och sexuellt överförbara sjukdomar kan också orsaka förstorade lymfkörtlar. Lymfkörtlarna kan också svälla när en individ har en autoimmun sjukdom, leukemi, Hodgkins sjukdom eller lymfom.

Medullary cord är en väsentlig del av det mänskliga immunsystemet. Hos individer som har kronisk immunbrist, såsom bristen orsakad av det humana immunbristviruset (HIV), kan ledningarna eller andra strukturer inom lymfkörteln kanske inte fungera ordentligt. Medullary cord kan inte producera tillräckligt med antikroppar för att bekämpa infektion, eller B-cellerna i sladden kanske inte fungerar som de borde. I sådana fall kan en annars mild infektion resultera i en allvarlig sjukdom eller till och med döden.