vad är mjukvävnadsvullnad?

Svullnad i mjuka vävnader orsakas av skada eller inflammation i vävnader, ledband eller senor som omger ben. Det kan sträcka sig från en mindre blåmärken eller stöta till en fraktur eller förskjuten ledning. Behandling av mjuka vävnadsskador beror på svårighetsgraden av situationen och hur den inträffade. Milda fall av blåmärken genererar generellt utan intervention, men svåra stammar eller sprains kan kräva en doktors vård tills senor och ligament fullständigt förbättras.

Höft och blåmärken är vanliga, särskilt bland barn. Blod bildas under huden från ett slag eller slår en del av kroppen mot ett fast föremål, vilket skapar en kontusion. De flesta blåmärken läker över flera dagar, ändrar färg som blodet försvinner. Om svullnad eller smärta är närvarande, ger ispackningar ofta lättnad.

Sprainer uppträder vanligen i leder som knä, handled eller fotled, när ett ligament är helt eller delvis sönder. Ligament förbinder ett ben till ett annat i kroppens leder. Svullnad i mjuka vävnader och blåmärken kan förekomma med förtöjning, beroende på hur mycket ligamentet är sönder. Om förklyvningen är svår kan den skadade inte vara i vikt på lemmen, och kan behöva en skena för att immobilisera det skadade området.

Stammar producerar också svullna vävnader och händer när en muskel eller sena dras eller vrids. Dessa typer av skador uppstår ofta när man spelar sport eller på felaktigt sätt lyfter tunga föremål. De övergår också när en person överskuggar sin kropp utan ordentlig träning eller förberedelse. Kronisk mjukvävnadsvullnad sker vanligtvis med repetitiv rörelse över en tidsperiod.

Tendinit provar mjukvävnadsvullnad när stress läggs på mantelsäcken och inflammation följer. Bursit stammar också från inflammation men är en svullnad i en säck som innehåller vätska som vilar mellan senor och ben. Vätskan gör att lederna kan röra sig smidigt utan att orsaka smärta.

Behandling av mjukvävnadsvullnad kräver regelbundet vila, is, höjning av det skadade området och användning av ett elastiskt bandage eller band för att komprimera skadan. Ett bandage ger stöd och kan hjälpa till att minimera svullnad. Om en skada på en ligament eller sena är svår, kan en skarpa behövas för att förhindra ytterligare skador. När svullnad i mjuka vävnader åtföljs av ett snäppljud eller en deformitet, kan det indikera en fraktur eller förskjutning av leden, och läkarvård bör sökas.