vad är bäckenringen?

Bäckenringen, även känd som bäckenet, är en ring av ben formad som ett handfat som förbinder torso mot benen. Den stöder överkroppens vikt och överför en del av vikten till underbenen när den står. Det skyddar utsatta organ och stöttar hållning.

Den primära funktionen av bäckenringen är att stödja överkroppens vikt medan du står och sitter. När du står och går, överför bäckenet bältet vikten från det axiella skelettet, som består av 80 ben i huvudet och stammen i kroppen, till underbenen. Det är mycket starkt och robust med begränsad rörlighet, bibehåller starka bindningar med benens kraftfulla muskler.

De två höftbenen kopplar samman och fyller bäckenringen. Det bildas där höftbenen möts vid pubesymfysen och förbinder med sakrummet vid de sacroiliaca lederna. Den pubic symfysen är den broskiga leden där vänster och höger könben möts. Sakrummet är ett stort triangulärt ben, fäst vid den sista ländryggen och svansbenet, som är klyftat mellan de två höftbenen. Detta är kopplat till höftbenen genom de sacroiliaca lederna.

Bäckenringen innehåller fem leder. Den har två sacroiliaca leder, där höftbenen möter sakrummet. Det finns två höftfogar, där höftbenen ansluter sig till lårbenen eller benbenen. Slutligen finns symfysen pubis, som förbinder vänster och höger pubic ben.

Var och en av dessa leder har begränsad rörlighet, med undantag för höftled, eftersom bäckenet är ansvarigt för att bära överkroppens vikt. När vikt läggs på ringen, som vid sittande eller stående, omvandlas den från en lös struktur till en bärande stabil en. Denna omvandling utlöses när trycket färdas ner genom ryggraden och gör att de slemhinniga ligamenten stramar.

Bäckenringen ger också hem- och skyddskläder för inre organ. Det skyddar inre reproduktionsorgan, som livmodern och äggstockarna, såväl som sämre delar av urinvägarna. Dessa ben skyddar också och är fästa vid muskler och membran i de yttre reproduktionsorganen.

Behållningen påverkas också av bäckenringen. Dessa ben hålls i ett känsligt balans som bestämmer ryggradens kurva. Om bäckenet är onormalt lutat, kommer det att orsaka dålig hållning, vilket kan leda till allvarlig skada och obehag.