vad är den bästa behandlingen för armhålorna?

Det finns inte en specifik behandling som kommer att fungera för alla fall av finnar under armen, och oftast krävs kombination av behandlingar. De flesta underarms-finnar orsakas av en ansamling av olja och bakterier som täpper till porerna. För detta kan en kräm eller tvätt innehållande salicylsyra eller bensoylperoxid vara fördelaktig. Tvätt noggrant, särskilt efter svettning, rekommenderas också.

Underarms finnar orsakas ofta av bakterier och naturligt förekommande kroppsoljor som kan täppa till och orsaka en mindre infektion i porerna. Det första steget i att undvika detta är att tvätta regelbundet, en eller flera gånger om dagen, för att skära ner på oljan. Vissa individer kan ha en överproduktion av oljor, så produkter som innehåller salicylsyra är ofta fördelaktiga eftersom de hjälper till att torka huden och dra pus från infekterade porer.

Svett kan också bidra till underarms-finnar och borde hållas kvar. De som svettas kraftigt kan behöva tvätta oftare än andra och ha en antiperspirant. Det är viktigt att notera att antiperspiranter också kan täppa till porer, vilket gör problemet värre. Att välja en allergivänlig sort kan hjälpa till. Att undvika produkter med dofter och andra hudirritanter kan också minska hudreaktionerna.

Mest över disken kan puder och tvättmedel avsedda för ansiktsbehandling användas under armarna. Nyare sorter finns tillgängliga som är utformade för att bekämpa kropps finnar. Om finnar har blivit ett allvarligt problem, bör kvinnor använda separata rakhyvlar för benen och underarmarna, eller undvika rakning helt och hållet. Razors kan sprida bakterier från ett område av kroppen till en annan mycket enkelt. Alternativa sätt att ta bort hår är tillgängliga.

I vissa fall beror inte stötar och rodnad på underarmsbenen. Koka eller abscesser liknar finnar men är en allvarligare infektion. De är ofta mycket smärtsamma och kan växa större än en typisk pimple. Ibland dränerar de på egen hand, men många gånger måste de lanseras och dräneras av en läkare. Kokar orsakas av Staph-bakterier och är vanligtvis inte skadliga.

Det är viktigt att undvika att knäppa eller pressa underarmsbenen eftersom det kan sprida bakterier och leda till ytterligare utbrott. Om finnar blir svåra och inte läker med tvättning och applicering över diskkrämerna, kan en hudläkare behöva konsulteras. Prescription cremer kan ges i svåra fall.

Många humla krämer kan hårda torka huden, vilket gör det mer sårbart för skador vid rakning. Applicera en fuktgivande lotion som inte täpper till porer kan hjälpa till att förhindra detta. Dessa finns mest hos apotek och varuhus.