vad är libido?

I allmänhet används ordet libido för att beskriva den grundläggande önskan om sex. Termen var myntade av psykiater Sigmund Freud. Ursprungligen använde han ordet för att beskriva sexdriften, men så småningom började han använda den för att beskriva den övergripande mänskliga önskan att skapa. Han jämförde ofta det med viljan att förstöra. Denna mer omfattande definition är mindre vanligt, och när de flesta pratar om libido, brukar de oftast tala om sexkörning.

Könstriden har det evolutionära syftet att tvinga en art att odla. Nästan alla komplexa djur har libido i någon form eller annan. Med människor är sexdriven året runt, medan de flesta andra däggdjur har en säsongsbetjäning. Den mänskliga sexdriften är också väldigt mental och djupt knuten till vårt kulturella beteende. Många forskare tror att den grundläggande drivkraften för kön är helt biologisk, men specifika faktorer som lockar människor kan påverkas kulturellt, särskilt i en tidig ålder.

Libido hos både män och kvinnor är direkt knutet till testosteron. Män har ungefär 40 gånger så mycket testosteron som kvinnor, och det är därför män brukar anses ha en mer intens könsdrift och mer aggressivt beteende. Denna skillnad i testosteron förekommer allmänt bland andra däggdjur, och de flesta arter visar en förspänning mot mer intensiv manlig aggression och sexdrivning jämfört med kvinnor. Lägre nivåer av testosteron kan vara orsaken till en sänkt könsträcka hos både män och kvinnor, och i vissa fall har testosteronbehandling varit effektiv vid hantering av sänkt libido, speciellt för menopausala kvinnor.

När folk åldras minskar deras sexdrift ofta. Många har letat efter olika terapeutiska lösningar på detta problem. Vissa förbättringsdroger utvecklades för män, men det finns inte så många läkemedel som finns tillgängliga för kvinnor. Vissa människor är hoppas att testosteronbehandling kan vara en lösning, men det testas fortfarande.

Ålder är den vanligaste orsaken till sänkt kön, men det finns många andra skäl. Ibland kan en sänkt sexkörning vara resultatet av en sjukdom eller drogmissbruk. Alkoholism är en speciellt vanlig orsak till nedsatt sexdrift. För kvinnor är det vanligtvis vanligt att förlusten av könsträckor kommer från emotionella problem. Kvinnor tenderar att vara lite mer psykologiskt drivna när det gäller kön, medan manar ofta drivs av visuella impulser.