vad är mild skolios?

Uttrycket “skolios” refererar till en onormal krökning av ryggraden. Skolios kan vara närvarande vid födseln, eller det kan utvecklas senare i livet på grund av neuromuskulära eller okända problem. Villkoret är ganska vanligt, särskilt bland tjejer, och det brukar bli uppenbart strax före en person genom puberteten. Mild skolios refererar vanligtvis till en mindre krökning i ryggraden när det inte finns några problematiska symptom. Med en diagnos av mild skoliär är kurvan normalt mindre än 20 grader, men den faktiska diagnosen varierar från person till person.

För en person som har ett mildt fall av skolios, är symptomen ofta mindre eller obefintliga. Ryggraden kan kurva gradvis, och kurvan kan gå obemärkt. Vissa visuella indikationer på skolios är ojämna axlar, höfter eller midja. Individen kan uppleva lite ryggsmärta eller litet obehag. Om skoliären blir svårare och går obehandlad, kan smärta så småningom bli värre eller leda till allvarligare problem.

Skolios uppfattas ofta under en rutinmässig fysisk undersökning eller screening. Under en screening böjer personen sig över, och doktorn undersöker ryggen bakifrån för att leta efter onormal ryggradskurva. Om läkaren märker en abnormitet kan han eller hon ta en röntgen för att bekräfta diagnosen och bestämma krökningsgraden.

För de flesta med mild skolios är omedelbar behandling inte nödvändig. I många fall förblir krökningen densamma och försvårar inte. För ett barn eller ungdom som har skolios och växer fortfarande, skulle läkaren troligen föreslå regelbundna kontroller var fjärde till sex månader för att övervaka eventuella ändringar.

Om en läkare bestämde att behandlingen var nödvändig, kunde han eller hon föreslå flera alternativ. En läkare kan rekommendera en klämma för att förhindra ytterligare bukning av ryggraden, särskilt om patienten fortfarande växer. Om fallet fortskrider till svårare skoliär, kan en läkare föreslå kirurgi för att minska svårighetsgraden och förhindra ytterligare krökning. En läkare skulle basera hans eller hennes behandlingsrekommendationer om patientens ålder och kön och på ryggradens svärhet, plats och mönster.

För patienter med ett mildt fall av skolios är prognosen vanligtvis bra. I de flesta fall kommer skoliosen inte att utvecklas eller krävas behandling. Ju tidigare tillståndet diagnostiseras desto lägre risk för långsiktiga problem.

Vissa utövare tror att kiropraktikbehandling, fysioterapi eller motion kan hjälpa till med mild skolios. Studier har visat att dessa behandlingar inte är effektiva vid behandling av skolios. Alla individer med mild skolios bör emellertid bibehålla en hälsosam och aktiv livsstil.