vad är nervkompression?

Nervackression uppträder när för mycket tryck läggs på en viss nerv under en tidsperiod. Om en nerv komprimeras har den en dålig blodtillförsel som kan orsaka ett antal problem, inklusive svullnad. Fibros av nerven följer vanligtvis om trycket inte släpps. Det finns ett antal exempel på nervkompressionsyndrom, inklusive karpaltunnel, ischias och meralgi paresthetica. Behandling av en nypa nerv beror på svårighetsgraden av problemet tillsammans med de visade symptomen.

När en nerv komprimeras är bristen på blodtillförsel känd som ischemi. Trycket är vanligtvis på roten av nerven eller periferinalen och med tiden kan detta leda till fibros. Detta händer när en större mängd bindväv utvecklas i ett visst område av kroppen än vad som krävs och kan leda till ytterligare problem.

Om en patient misstänks ha en komprimerad nerv så finns det flera olika sätt som en medicinsk profession kan kontrollera för detta. Vanligtvis bekräftas detta genom att testa nervfunktionen för att se hur bra det är att leda signaler. Nervompression kommer ofta att vara uppenbart när ett ledningstest utförs.

Behandling av en nypa nerv börjar vanligen med övningar och sträckor tillsammans med andra konservativa metoder för att frigöra tryck. Om emellertid det finns betydande problem att utvecklas från en nypa nerv så kan kirurgi krävas genast. Om de mer konservativa behandlingsmetoder misslyckas med att göra skillnad inom en rimlig tid så kan det också orsaka operation.

Ett av de vanligaste nervkompressionssyndromen är karpaltunnel. Detta sker när en nerv i handleden komprimeras – ofta genom överanvändning av en dator. Symptom på syndromet innefattar domningar och stickningar i handen, inklusive en brännande känsla som ofta är mer uttalad på natten. Behandlingar för karpaltunnelsyndrom börjar med att förbättra hur personen sitter på en dator, även om det i vissa allvarliga fall kan vara nödvändigt med kirurgi.

Det finns ett antal andra nervkompressionssyndrom som är vanliga. Till exempel uppträder cubitaltunnelsyndrom när för mycket tryck sätts på en nerv i armbågen och kan orsaka smärta i både handleden och armbågen. Radialtunnelsyndrom uppträder i en nerv i proximal underarm och kan orsaka smärta på armbågens och underarmens laterala sida.