vad är onykocryptos?

Onychocryptosis kallas också Unguis inkarnater, men är mycket bättre känd som en ingrown tånagel. Detta extremt smärtsamma tillstånd uppstår när en tånagel börjar växa in i tånets hud och kan minska rörligheten när tånageln är grovt ingreppad. Medan många fall av onykocryptos kan behandlas hemma, kan extremt ingrowna tånaglar kräva korrigeringsoperation.

Ingrown tånaglar brukar påverka den största tånen på foten. De uppstår när tånageln börjar växa i sidled i stället för att växa från basen till tånets topp som normalt. Denna sidoväxt kan orsaka att den växande spiken börjar börja inbädda sig i huden bredvid nagelbädden. Symtom inkluderar smärta, svullnad och rodnad i det affectiva området. En gul eller klar vätska kan avta från tånens nagelbädd. Ingrown tånaglar är också mer mottagliga för infektion i fall där huden är bruten.

Vissa människor har ökad risk att utveckla en ingrown tånagel. Riskfyllda människor inkluderar de som bär dåligt passande skor, har drabbats av en traumatisk fotskada, har en medfödd fotskada, har en infektion eller svampsjukdom i nageln eller har korta tånaglar eller långa tår. Personer med diabetes och andra cirkulationssjukdomar har ökad risk för infektion och andra komplikationer om en tånagel blir ingrown.

Ett okomplicerat fall av onykocryptos kan behandlas effektivt hemma. Den rekommenderade behandlingen är att suga på den drabbade foten två till tre gånger dagligen i varmt vatten. Epsom-salter eller vitvinäger kan sättas till vattnet för att hjälpa till att läka och förebygga infektion. När du inte blötlägger, ska foten och benet hållas förhöjda så mycket som möjligt. Om tånageln inte förbättras efter fem till tio dagar efter denna behandling, eller om symtomen försämras när som helst, bör läkare söka så snart som möjligt.

Personer med diabetes eller som riskerar komplikationer av andra skäl bör inte försöka behandla en ingrown tånagel hemma. Den ökade risken för komplikationer innebär att det är viktigt att söka läkarvård för även ett mildt fall av onykokryptos. En läkare eller tandläkare kan rekommendera antibiotika för att förhindra infektion, eller kan utföra ett mindre förfarande för att förhindra att nageln lägger sig djupare in i nagelbädden.

Möjliga kirurgiska behandlingar för ingrown tånagel inkluderar delvis eller fullständigt avlägsnande av den drabbade nageln. Båda dessa förfaranden kan utföras av en sjuksköterska. Efter proceduren krävs noggrann övervakning av nageln då den växer tillbaka under flera månader. En ingrown tånagel kan återkomma även i de fall där hela nageln avlägsnas, så det är viktigt att nageln växer på rätt sätt.