vad är paraseptal emfysem?

Paraseptalemfysem avser inflammation och vävnadsskada på distala luftvägar och alveolära sacs nära lungornas yttre gränser. Medan mer vanliga typer av emfysem försämrar stora luftvägsstrukturer och stör normal luftflöde, kommer paraseptalemfysem sannolikt inte att orsaka märkbara andningsproblem i sina inledande skeden. Många fall förblir odiagnostiserade och obehandlade i flera år, och komplikationer kan aldrig förekomma. Det är emellertid möjligt för denna typ av emfysem att orsaka en lunga att kollapsa eller utvecklas till att omfatta större områden av lungvävnad. Behandling beror på svårighetsgraden av lungskador och kan innebära mediciner, kirurgi eller båda.

Vuxna mellan 18 och 30 år har störst risk att utveckla paraseptalemfysem, men läkare är inte säkra på varför det är fallet. Sjukdomen är sannolikt relaterad till en ärftlig defekt eller ett autoimmunt tillstånd. Vissa fall uppstår senare i livet i kombination med en annan typ av emfysem som en komplikation för långvarig rökning. Villkoren presenterar vanligtvis i sig själv hos unga vuxna, även om äldre ofta lider av kronisk bronkit också.

De alveolära sacsna som påverkas i paraseptalemfysem sitter mycket nära pleura eller lungfoder. Sacs blir inflammerade och förstorade, vilket begränsar hastigheten och mängden luft som kan passera genom dem. Distala luftvägar är inte lika viktiga som större strukturer i mitten av lungorna, så en person får inte ha betydande andningssvårigheter. Om symtom är närvarande kan de efterlikna astmasymptom på hosta, andfåddhet och trötthet.

Närheten av inflammerade alveoler till pleura utgör risken för skador på lungfodern. Om pleuren är äventyrad kan luft komma in i bröstkaviteten och resultera i en kollapsad lunga. Paraseptalemfysem går ofta odiagnostiserat tills det finns tillfälligt när en patient får behandling för en kollapsad lunga. Röntgenbilder, datoriserade tomografi-skanningar och lungbiopsier hjälper läkare att bekräfta närvaron av emfysem.

Om paraseptalemfysem inte orsakar problem, kanske det inte behöver behandlas alls. Patienter uppmanas enkelt att delta i regelbundna kontroller för att se till att problem inte uppstår. Eventuella andningssvårigheter kan vanligtvis lösas med inhalatorer av bronkodilatorn, vilket hjälper till att slappna av och öppna luftvägarna för att underlätta andningen. Om emfysem sprider och inflames stora strukturer, kan en kirurg behöva ta bort en del eller allt av en lunga. Fysioterapi och pågående vård kan vara nödvändig om kirurgi utförs.