vad är sciatic neuralgi?

Sciatic neuralgi, även vanligen kallad ischias, är ett medicinskt tillstånd som kan orsaka smärta och domningar i en eller båda benen. Detta tillstånd får sitt namn från sciatic nerven, som reser från ryggraden till skinkorna och ner på benets baksida. Skador på denna nerv, vanligtvis på grund av inflammation i benens ben eller leder i ryggraden, är den vanligaste källan till denna typ av neuralgi. Behandlingsalternativ för sciatic neuralgi varierar kraftigt och kan omfatta fysisk terapi, massagebehandling och användning av receptfria eller receptbelagda läkemedel. Förebyggande åtgärder som att öva korrekt hållning och lyftteknik kan ofta förhindra återkommande symtom.

Smärta är både det vanligaste och det mest besvärliga symptomet på sciatic neuralgi. Denna smärta börjar vanligen på ena sidan av nedre delen av ryggen och rör sig in i skinkregionen och reser sedan genom benet, i synnerhet bakdelen av övre benet. I vissa fall är höftsmärta också närvarande. Denna smärta är ofta i värsta fall när man sitter eller står under långa perioder. Även något enkelt som nysning, skrattar eller svårt tarmrörelse kan göra smärtan värre.

Nummerhet, stickningar och svaghet i det drabbade benet kan göra enkla uppgifter som att gå svårt eller till och med omöjligt vid allvarliga angrepp av sciatic neuralgi. Det är viktigt att rapportera några av dessa symtom till en läkare, eftersom dessa symtom ibland kan efterlikna symtomen på allvarligare medicinska tillstånd. Läkaren kommer att beställa alla nödvändiga test för att säkerställa att neuralgi är den rätta diagnosen.

Några behandlingsalternativ för sciatic neuralgi innefattar fysioterapi eller massagebehandling som syftar till att undervisa patienten milda stretchövningar som kan hjälpa till att lindra smärtan. Over-the-counter smärtstillande medel som ibuprofen kan också vara till hjälp. Läkare kommer ibland att förskriva narkotiska smärtstillande medel om smärtan är svår och rörelsen är signifikant försämrad. När en person har haft en episod av ischias är det vanligt att upprepade episoder från tid till annan gör att förebyggande tekniker är viktiga.

Mjuka övningar som yoga kan hjälpa till att stärka musklerna i nedre rygg och ben, vilket gör upprepade episoder mindre troliga. Att öva ordentlig hållning när du sitter eller står kan hålla tryck på nervkärlen och minska risken för inflammation. Sova med ryggraden rakt och undvika att ha nacken för mycket av en vinkel kan också bidra till att minska risken för framtida smärtsamma episoder.