vad är symptomatisk bradykardi?

Symtomatisk bradykardi är ett tillstånd som kännetecknas av en onormalt låg hjärtfrekvens som åtföljs av symtom som yrsel och trötthet. För många patienter uppstår detta när vilande hjärtfrekvens sjunker under 50 slag per minut, även om det finns några undantag. Personer med symptom som är relaterade till låg hjärtfrekvens kan behöva behandling eftersom de kan utveckla komplikationer, inklusive hjärtinfarkt, där hjärtat inte får tillräckligt med syre och en del av muskelvävnaden är skadad. Behandlingsalternativen kan bero på de bakomliggande orsakerna.

Friska vuxna kan ha en hjärtfrekvens mellan 60 och 100 slag per minut. Om detta faller under 60 slag per minut kan det klassificeras som bradykardi. Hos idrottare är vilopulsfrekvensen ofta lägre och priser som är så låga som 40 är inte nödvändigtvis oroande om patienten är klart frisk. Vissa människor har en naturligt högre ränta på grund av specifika medicinska tillstånd och kan ha det som kallas relativ bradykardi. I dessa fall kan en patient ha en vilande hjärtfrekvens över 60, men med symptomatisk bradykardi, vilket indikerar att hjärtan inte slår tillräckligt för att ge sina syrebehov.

Rekommendationer för vilande hjärtfrekvens och hjärtpuls för träning beror på patientens ålder och fysiska tillstånd. Målet är att undvika bradykardi, där kroppen inte får tillräckligt med syre, liksom takykardi, där hjärtat slår för snabbt och är överdriven. Människor som förbereder sig på träningsplaner kan diskutera deras hjärthälsa för att avgöra om de behöver vidta några skyddsåtgärder, som långsamt ökar intensiteten av konditionering för att vara vant vid hjärtat mot den ökade arbetsbelastningen.

Patienter med symptomatisk bradykardi upplever symtom eftersom syrets cirkulation i kroppen är otillräcklig. Yrsel, svimning och instabilitet kan uppstå eftersom hjärnan inte får tillräckligt med syre, och många patienter upplever trötthet också. Om syrebristen är förlängd kan patienten utveckla symtom som att blåsa runt fingrarna och tårna. Risken för hjärtinfarkt ökar även hos patienter med symptomatisk bradykardi.

När en läkare identifierar en låg hjärtfrekvens och symtom kan ett elektrokardiogramtest begäras. Detta ger en avläsning av elektrisk aktivitet i hjärtat, vilket kan hjälpa den medicinska professionen att bestämma ursprunget till den onormala hjärtritmen. Vissa behandlingsalternativ för symptomatisk bradykardi kan variera från mediciner för att styra hjärtfrekvensen till en mekanisk pacemaker som styr hjärtrytmen om hjärtat inte längre kan göra det själv. Det bästa alternativet kan bero på orsaken, patientens allmänna hälsonivå och vårdgivarens preferens.